Izvor: Radio 021, 26.Jan.2021, 08:08

Potražnja za čokoladom smanjena zbog pandemije, propadaju tone najkvalitetnijeg kakaa

Samo dve godine nakon što su se vodeći svetski proizvođači kakaa - Obala Slonovače i susedna Gana, udružile kako bi primorale velike korporacije poput "Nestlea" i "Heršija" da plate više za njihove plodove, pokušaji da kontrolišu cenu sirovine polako propadaju.

Kupci kakaa odbijaju da plate, plodovi se gomilaju u skladištima, a farmeri su toliko očajni da su neki iz protesta čak spavali ispred kancelarije regulatornog tela koje se bavi prodajom kakaa, zahtevajući hitnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << akciju.

"Patimo zbog nagomilavanja kakaa. Teško nam je da nahranimo svoju decu", žali se Baba Kampe, poljoprivrednik koji kako gaji na plantaži od osam hektara.

Poljoprivrednici sada plaćaju cenu. Obala Slonovače i Gana, na koje otpada gotovo 70 odsto svetskih zaliha, proširile su proizvodnju upravo u trenutku kada je pandemija virusa korona zaključala gradove od Pariza do Los Anđelesa. Nove okolnosti su značajno smanjile potražnju. Uzgajivači ne mogu da prodaju svoju sirovinu, a nemaju načina da je skladište.

Cene drastično smanjene, viškovi se gomilaju

Proizvođači čokolade širom sveta koriste nezavidnu situaciju u kojoj su se farmerin našli kako bi smanjili troškove i kupili sirovinu po dosta jeftinijim cenama.

Posrednici plaćaju manje od minimalne cene koju je vlada propisala, a Obala Slonovače je morala da ponudi ogromne popuste da bi se otarasila ovosezonskog roda.

Prosečna zapadnoafrička uzgajivačka farma ne prelazi veličinu od 3,5 hektara i hrani šest do osam članova porodice.

Više od polovine uzgajivača na Obali Slonovače živi ispod granice siromaštva. Bez pristupa navodnjavanju i modernim poljoprivrednim tehnologijama, oslanjaju se na vreme. Sada ni to više nije važno jer kupaca nema.

Nema proslava i okupljanja - nema čokolade

Čokolada je luksuzni proizvod koji se najviše kupuje u vreme praznika, okupljanja, proslava i darivanjima.

Ljubitelji čokoladu upakovanu u atraktivne kutije i omote često kupuju i impulsivno, a pandemija virusa korona je primorala ljude da se sve više okrenu onlajn kupovini i prorede odlaske u prodavnice, gde su se ranije u poslednjim trenucima pred odlazak na kasu odlučivali za pokoji slatkiš.

Izostala je i kupovina raznih prazničnih pakovanja čokolada koje se obično poklanjaju na Božić i Novu godinu.

Pandemija je smanjila proizvodnju i stvorila globalne viškove, pa se Obala Slonovače sada grčevito bori da proda i najkvalitetniji kakao na svetu. Nedavno je bila prinuđena da najfiniji kakao prodaje po ceni koja je smanjena za čak 150 funti (205 dolara) po toni.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.