Potpisan sporazum o novoj vladi Slovenije

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2018, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan sporazum o novoj vladi Slovenije

Pet slovenačkih stranka centra i levog centra potpisalo je koalicioni sporazum o učešću u vladi koju bi predvodio glumac-komičar Marjan Šarec.

Stranke Lista Marjana Šareca (LMŠ), Socijaldemokrate (SD), Stranka modernog centra (SMC), Stranka Alenke Bratušek (SAB) i Demokratska stranka penzionera (DESUS) nemaju većinu u parlamentu, 43 od 90 poslaničkih mesta, ali su postigle dogovor o saradnji s Levicom.

"Za nama su dva meseca teškog rada. Morali smo se mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << usklađivati i rezultat je današnji potpis. To me vrlo veseli. Zahvaljujem se na konstruktivnom stavu u potrazi za zajedničkim rešenjem", rekao je Šarec. On je naveo da još nije dogovoren sastav vlade i odbacio kritike da će vlada biti kratkog daha ili da neće uspeti.

Koalicionim sporazumom pet stranaka se obavezalo da poštuju načela pravne države i međugeneracijske solidarnosti. Među najvišim prioritetima je poboljšanje zdravstva.

Pobednik izbora, desno populistička Slovenačka demokratska partija bivšeg premijera Janeza Janše, nije uspela da dobije podršku za sastavljanje vlade.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.