Potpisan protokol o finansiranju i izgradnji zgrade UNS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2010, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan protokol o finansiranju i izgradnji zgrade UNS-a

NOVI SAD -

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i rektor Univerziteta u Novom Sadu (UNS) Miroslav Vesković potpisali su danas protokol o finansiranju i izgradnji Centralne zgrade UNS-a, projekta vrednog 5,5 miliona evra.

Tako je u Novom Sadu počeo "najveći ciklus investicija u naučnu i tehnološku infrastrukturu u istoriji Srbije", istakao je Đelić, napomenuvši da će u tu investiciju republika uložiti četiri miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evra, obezbeđenih nedavno potpisanim sporazumom sa Evropskom investicionom bankom (EIB).

Ostatak od 1,5 miliona evra za izgradnju Centralne zgrade UNS-a uložiće pokrajina preko svog Fonda za kapitalna ulaganja, rekao je Đelić i naglasio da je ta investicija "sinergija između republike i Vojvodine zarad znanja i budućnosti naše zemlje".

"Univerzitet u Novom Sadu ima pripremljene sve projekte, pa međunarodni tender može biti raspisan odmah, kako bi zgrada bila spremna za useljenje za godinu i po dana", kaže rektor UNS Miroslav Vesković.

"Gledaćemo da ona bude u najkraćem vremenu gotova, a opremićemo je najsavremenijom opremom koja će omogućiti da centralna biblioteka Univerziteta funkcioniše onako kako bi trebalo u 21. Veku, da tako funkcionišu i računarski sistemi i da imamo adekvatne konferencijske prostore", navodi Vesković.

Prilikom potpisivanja dokumenta protokola na otvorenom prostoru pred nedovršenom zgradom Rektorata UNS-a, potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić je istakao da je buduća Centralna zgrada UNS-a početna investicija ukupne sume od 800 miliona evra, koliko će u naredne četiri godine biti uloženo u naučno-tehnološku infrastrukturu Srbije.

Đelić je dodao da se razmatraju i investicije u izgradnju i razvoj Tehnološko-informacionog inkubatora u Novom Sadu, unapređenje i razvoj kapaciteta Poljoprivrednog fakulteta, Instituta za prehrambene tehnologije i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Time bi, kako je objasnio, bilo omogućeno da se što skorije stvori nacionalni centar za poljoprivredu i prehrambenu industriju i "da Srbija umesto sirovina izvozi znanje i afirmiše se kao regionalna sila u poljoprivredi".

Đelić je apelovao na naučne radnike u Srbiji i u "našoj naučnoj dijaspori", da kroz čin potpisivanja ovog protokola vide "konkretan dokaz naše posvećenosti nauci, znanju, tehnologiji i budućnosti naše zemlje u domenu ekonomije i znanja", da prijave svoje projekte, daju ideje i uključe se u veliki ciklus koji će nam obezbediti mnogo bolju poziciju u svetu.

Podsetivši da je početkom marta potpisan, a nedavno i ratifikovan sporazum sa EIB, vredan ukupno 200 miliona evra, on je istakao da je ovim protokolom pokazano da je Novi Sad prvi spremio projekat, obezbedio parcelu i druge uslove za iskorišćavanje tih finansijskih sredstava.

Predsednik pokrajinske vlade Pajtić je istakao da će u novoj upravnoj zgradi novosadskog Univerziteta, koja bi trebalo da bude završena 2012. godine, biti smeštene i neke pokrajinske razvojne institucije i najavio da bi te godine Novi Sad trebalo da dobije i tehnološki park vredan oko 20 miliona evra.

Izgled buduće zgrade Rektorata

On je istakao da, posle 15 godina od prestanka radova na izgradnji nove zgrade rektorata, UNS konačno dobija to zdanje u kojem će, uz prostorije namenjene univerzitetu, biti smešteni i Centar za razvoj nauke i inovacija, Agencija koja će se baviti tehnološkim razvojem, fond koji će se baviti prodajom biomase i berzom biomase.

"Dakle, čitav niz razvojnih institucija će se nalaziti ovde i one će značiti ne samo podršku napretku UNS-a, nego i naše privrede", istakao je Pajtić.

Taj savremeni centar obezbediće ne samo izvanredne uslove studentima i nastavnicima nego će značiti i veliku podršku razvoju naše privrede, naglasio je Pajtić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.