Izvor: Radio 021, 12.Apr.2021, 22:14

Poskupeo građevinski materijal, neki proizvodi i 80 odsto

Gotovo sav građevinski materijal je od početka godine poskupeo, a neki proizvodi čak i do 80 odsto.

Kupci na stovarištima širom Srbije moraju da izdvoje više novca za armature i sve proizvode koji sadrže gvožđe, termoizolacioni materijal, OSB ploče, oplatu, fasadne mrežice i drugo. Novosti navode i da na stovarištima nema dovoljno cigle, giter i energetskog bloka i cementa.

- Ciglane ne rade zimi, zalihe su potrošene, pa cigle nije bilo na tržištu dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << meseca, a od 1. aprila su krenule isporuke. Bloka nema dovoljno, jer je potražnja veća od proizvodnje. Ovi proizvodi na stovarišta stižu iz domaćih fabrika - navodi Tanja Aprcović iz jednog beogradskog stovarišta.

Ona dodaje da su proizvodi crne metalurgije u proseku skuplji 40 odsto.

- Sav građevinski materijal koji dolazi iz Kine poskupeo je od 20 do 40 odsto zbog visoke cene prevoza robe kontejnerom. To su, na primer, fasadne mrežice, ugaone lajsne i oplata, koja se koristi za šalovanje. Takođe, cena stiropora je porasla za 80 odsto - navodi Aprcović za Novosti.

Slično je sa cenama i u Čačku gde svaki dan rade nivelaciju cena i dodaju da su najviše rastom šokirane mušterije.

- Najviše je poskupeo lim od 15 milimetara, jer je juna prošle godine bio 420, a sada 780 evra. Blokovi i crep su poskupeli za oko tri dinara, stiropor "petica" je sa 170 skočio na 230 dinara po kvadratu, a cene lepka su više za oko 20 odsto. Ovakva skok cena ne pamtim 30 godina koliko se bavim ovim poslom - kaže čačanski privrednik Radoljub Popović.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije ocenjuje da su ova poskupljenja posledica toga što je uništena domaća proizvodnja i sve je orijentisano na uvoz i dodaje da ne smatra da skok mora nužno da utiče na prodajnu cenu kvadrata u novogradnji. On navodi da prodajna cena zavisi od investitora, koji će, ako ima prostora, da je podigne, bez obzira na to da li je građevinski materijal poskupeo ili nije.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.