Izvor: Radio 021, 28.Dec.2018, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porez na imovinu i drugi javni prihodi na klik od 1. januara

Informacije o porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima od 1. januara će biti dostupni "na klik" građanima, privredi i državi preko Jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije.

Građanima i privredi biće omogućeno elektronsko podnošenje poreske prijave za utvrđivanje poreza na imovinu i uvid u celokupnu imovinu koju imaju širom Srbije, i to jednim klikom.

"Praktično je lokalna poreska administracija povezana sa državnim Data >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << centrom i napravljen je informacioni sistem koji građanima i privredi omogućuje da preko jednog portala vide sve svoje poreske obaveze i podnesu poresku prijavu koja je vezana za imovinu", rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Kako je naveo, to je fantastičan rezultat eUprave i u rekordno kratkom roku uspelo se u tome da se centralizuju različite baze podataka 145 lokalnih samouprava.

Već više od decenije jedinice lokalne samouprave brinu o porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima, u okviru lokalnih poreskih administracija. Ovakva decentralizacija, koja je urađena preko kolena, pod izgovorom samostalnosti lokalnih samouprava bila je veoma loš korak sa aspekta elektronskih evidencija, kvaliteta podataka i mogućnosti da i građani i privreda i država imaju kompletne informacije sa teritorije cele Srbije, ističe se u saopštenju Kancelarije.

Kako se navodi, time je napravljena 'medveđa usluga' i lokalnim samoupravama, građanima, privredi i državi. Iako je greška brzo uočena, mnogi naknadni pokušaji ponovnog objedinjavanja podataka su završeni neuspešno.

Na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić uspešno je završen jedan od najznačajnijih projekata digitalizacije u 2018. godini - formiranje Jedinstvenog informacionog sistema lokalnih poreskih administracija, na čijem uspostavljanju su, intenzivno radili stručnjaci iz kabineta premijerke, Kancelarije za IT i eUpravu i stručnjaci svih lokalnih poreskih administracija, naveo je Jovanović.

On je dodao da novi Jedinstveni informacioni sistem, koji je smešten u Državni data centar centralizacijom podataka građanima i privredi omogućava da na portalu Jedinstvenog informacionog sistema LPA vide sve svoje poreske obaveze na teritoriji Republike Srbije, kao i da elektronskim putem podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu.

Pogodnost elektronskog podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu će naročito značiti pravnim licima koji moraju svake godine da ponavljaju ovaj postupak.

Od februara na portalu će biti dostupna i usluga elektronskog plaćanja poreza.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.