Poražavajući prizor sa jednog od najlepših lokaliteta u Srbiji, a krivica je naša (FOTO)

Izvor: Luftika.rs, 14.Avg.2022, 14:54

Poražavajući prizor sa jednog od najlepših lokaliteta u Srbiji, a krivica je naša (FOTO)

Zabrinjavajuće je kako ovih dana izgleda Krupajsko vrelo.
Eko straža je na društvenima mrežama objavila fotografiju Krupajskog vrela, čuvene atrakcije u Srbiji.
Međutim, taj prizor nije onako lep kako smo navikli. Vrelo je u nekim delovima suvo, a iz Eko straže upozoravaju na moguće razloge za to.
Oslabila su vrela, i mlavsko i krupajsko, što je najpre posledica nenormalne seče šuma po celom Homolju. Kada padne kiša nema šta da zadrži vodu i ona se slije u korito >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << i ode, ne zadržava se u zemlji, samim tim se ne prehranjuju i obnavljaju ti izdani koji napajaju vrela. pic.twitter.com/1MhSxW8kIH
— Eko Straža (@EkoStraza) August 12, 2022

Kako navode uz priloženu fotografiju, oslabila su vrela, i Mlavsko i Krupajsko, što je najpre posledica nenormalne seče šuma po celom Homolju. Kada padne kiša nema šta da zadrži vodu i ona se slije u korito i ode, ne zadržava se u zemlji, samim tim se ne prehranjuju i obnavljaju ti izdani koji napajaju vrela. Dodaju i da je moguće da su istražne radnje i bušotine jedne kompanije takođe jedan od uzroka.
Homoljski kraj je inače poznat kao velika ekološka oaza. Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha.
bukv mi se plakalo kad sam videla ovu sliku da je presušilo Krupajsko vrelo TUŽNO MI JEEEE pic.twitter.com/gjaHkbeveG
— kaja (@mediimleko) August 10, 2022

Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela, prenosi Nova.rs.
Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, oko 35 km od Žagubice. Do njega se može doći asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac.
Ipak, po svemu sudeći vrelo sada nije u svojoj punoj lepoti.
Izvor: Nova.rs
Krupajsko vrelo izgleda kao raj na zemlji i krije legendu koja ledi krv u žilama

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.