Izvor: Radio 021, 03.Dec.2020, 18:57

Ponovo bura i raspad sistema u Vojvodini: Interes Firmaša nova uprava, Srbijagas odlazi iz kluba

Fudbalski klub Vojvodina će na sednici Skupštine kluba, u petak, dobiti novu upravu, a generalni sponzor Srbijagas će se najverovatnije povući iz kluba, saznaje 021.

Sednica Skupštine Fudbalskog kluba Vojvodina održaće se u petak, u Fudbalskom centru "Vujadin Boškov", a čitav događaj će biti zatvoren za javnost usled epidemiološke situacije.

U koliko sati i gde će se održati sednica glavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << klupskog tela bila je nepoznanica sve do sada. O odlukama sa sednice klub će informisati javnost putem zvaničnog sajta, ali će građani ostati uskraćeni za samu srž dešavanja, odnosno govore skupštinara.

Kakav raspad sistema vlada u klubu dosta govori i to da ni članovi uprave nisu imali informaciju o tome ni gde, a ni kada će se održati sednica.

Prema nezvaničnim saznanjima 021.rs, deo članova Upravnog odbora se neće ni pojaviti na sutrašnjoj sednici, a među njima najverovatnije neće biti ni aktuelni generalni direktor Dušan Bajatović, koji se, ne po prvi put, našao na meti navijača sa severne tribine. Iako se niko zvanično nije oglasio, deo njih smatra da su poruke iz kluba takve da se osećaju nepoželjnima na sutrašnjoj sednici. Ovo ujedno znači i povlačenje Srbijagasa iz kluba.

Sama situacija u klubu već mesecima nije dobra. Da je tako može se naslutiti i kroz nastupe šefa stručnog štaba Nenada Lalatovića, koji je otvoreno progovorio da postoje problemi, pozivajući Grad Novi Sad da se uključi u rešavanje problema.

Firmaši teraju Bajatovića

Sazivanje sednice ispratilo je i osnivanje zvanične Viber zajednice FK Vojvodine, u kojoj se nalazi nekoliko stotina osoba. Ono što od starta provejava kroz grupu jesu kritike na račun aktuelne uprave, Srbijagasa, ali i pohvale na račun Dragoljuba Zbiljića, nekadašnjeg člana uprave novosadskog superligaša, aktuelnog predsednika OK Vojvodina i kompanije "Energotehnika Južna Bačka".

Kada su u pitanju kritike na račun uprave, ali i objašnjavanja "pravog stanja stvari", aktivan je i trenutni zastupnik novosadskog prvoligaša Fudbalskog kluba Kabel Slobodan Milutinović, javnosti poznatiji kao Sloba Snajper. Snajper, iako vodi Kabel, važi za jednu od ključnih osoba u Vojvodini već izvesno vreme.

Milutinović optužuje Bajatovića "za sve probleme u klubu", navodeći kako je obećao premije i bonuse igračima, koje su se sada ispostavile kao problem, jer fudbalerima koji su prošle sezone bili treći u šampionatu, zaostaju plate.

Pred samu sednicu oglasili su se Firmaši potpisani kao "Ujedinjeni navijači Vojvodine". Oni navode da je situacija u klubu više nego zabrinjavajuća, odnosno da klub od 8. jula funkcioniše u vanrednim okolnostima, dodajući kako je "Vojvodina talac jednog čoveka - Dušana Bajatovića". 

U Skupštini FK Vojvodina dobrim delom sede i predstavnici navijača, što je prethodnih godina bila tačka sporenja. Sada Bajatovića smenjuju praktično oni koji su ga na poziciju generalnog direktora i doveli. Iako je Bajatović direktor kluba već gotovo godinu i po dana, Firmaši tek sada poručuju da se on nalazi u sukobu interesa, jer je Srbijagas generalni sponzor Vojvodine, pa zastupnik glavnog sponzora ne može da bude ujedno i direktor kluba.

Kao primer nedomaćinskog poslovanja Firmaši navode ugovor sa bivšim sportskim direktorom Nikolom Lazetićem. Stav ovih navijača je da je bilo osnova da se raskine Ugovor o radu zbog neispunjavanja radnih obaveza i višemesečnog nepojavljivanja na radnom mestu, ali da je "Bajatović samoinicijativno napravio sporazumni raskid radnog odnosa i isplatio Lazetiću sva ugovorom definisana primanja, kao i premije za ostvarene rezultate (103.000 evra), ali i premiju u iznosu od 80.000 evra za osvajanje Kupa".

"Ostaje nejasno zašto je nagrađen i isplaćen Nikola Lazetić za svoj nerad i nepoštovanje kluba, a istovremeno stručni štab i igrači moraju preko sredstava javnog informisanja da traže zarađene plate i premije. Da li se ovo događa slučajno?", navode navijači u saopštenju u kom poručuju i da je zbog nepotpisivanja reprograma sa preduzećem "Novi Sad - Gas" došlo do prekida u snabdevanju gasom FC "Vujadin Boškov", čime je onemogućeno funkcionisanje svih sportskih selekcija kluba.

"Apelujemo na članove Skupštine FK Vojvodina da preduzmu mere koje su u njihovoj nadležnosti, spreče samovolju Dušana Bajatovića i omoguće funkcionisanje kluba u punom kapacitetu", zaključuje se u saopštenju Firmaša.

Brod koji tone

Osvajanje Kupa Srbije samo je odložilo eskalaciju sukoba u Vojvodini. Razmirice su se najpre bile pojavile između trenera Nenada Lalatovića i sportskog direktora Nikole Lazetića, koje je rezultiralo time da Vojvodina već nekoliko meseci nema direktora sportskog sektora.

Lalatović je poručio da to nije normalno, te da je klubu kao Vojvodina potreban sportski direktor, ali je iz uprave dobio "packu" uz poruku da "nije na treneru da se bavi kadrovskim pitanjima".

Nakon toga je trener po čijem je dolasku klub prešao put od borbe za plej-of do igranja kvalifikacija Lige Evrope, postao otvoreniji po pitanju problema u timu. Šef struke prozvao je prošlog vikenda upravu što nije bila u Nišu da na teškom gostovanju podrži igrače, kada im već ne daje plate.

Iako Lalatović ima dobar odnos sa navijačima, sudeći po njegovim izjavama, ne slaže se u stavu da je Dušan Bajatović problem ili makar da je jedini problem.

"O ovome ću pričati na svakoj konferenciji, dokle god moji momci ne dobiju novac. Ja sa njima živim, znam o čemu smo danas pričali i znam šta osećaju. Oni su razočarani, iako znam da je svugde problem. Nama je generalni sponzor Srbijagas, velika firma na čelu sa gospodinom Bajatovićem, ali ne može ni on sve sam. Ako postoji neki problem između njih, neka sednu i pričaju. Neka se malo umeša i Grad, jer i oni su bili preponosni kad smo osvojili Kup. Ujedinite se i ugledajte se na to kako su se ujedinili zaposleni u FC 'Vujadin Boškov', igrači i ja. Mi živimo kao jedna porodica i ginemo za ovaj grb", poručio je nedavno Lalatović.

Sukob u Vojvodini može se posmatrati i kroz relaciju Srpska napredna stranka - Socijalistička partija Srbije, s obzirom na to da su mesta u upravi gotovo podeljena po ovom principu. Situacija između SNS i SPS se posebno zaoštrava tokom izbora održanih u junu, a pogotovo u oktobru ove godine kada se formirala vlast i kada su u Pokrajini socijalisti bili spremni da postanu opozicija, jer su tek u samom finišu pregovora o formiranju pokrajinske vlasti pozvani na razgovor.

Iako je dogovor načelno napravljen, animozitet naprednjaka i socijalista u pokrajini je ostao prisutan. Bajatović se našao i u nemilosti nove ministarke za energetiku Zorane Mihajlović, koja je protiv njega povela negativnu kampanju.

Ko je kome koliko dao?

Iako među navijačima vlada mišljenje kako su sredstva za klub obezbeđivali grad i država, a ne Srbijagas, ono što se vodi u zvaničnim papirima pokazuje nešto drugačiji situaciju.

Voša je u prošloj godini ostvarila više od osam miliona dinara gubitka, što je znatno manje u odnosu na 186 miliona, koliko je iznosio gubitak u 2018. U finansijskom izveštaju koji je objavio klub, stoji da je ukupni gubitak kluba 506 miliona dinara i zbog toga revizorska kuća ukazuje na "postojanje značajnih neizvesnosti koje izazivaju sumnju u sposobnost kluba da nastavi poslovanje po načelu stalnosti".

Klub je tokom prošle godine inkasirao 436,2 miliona dinara, što je povećanje u odnosu na 2018. I dok su prihodi od prodaje igrača smanjeni, prihodi od subvencija i premija su se u 2019. udvostručili.

Na konto te stavke klub je inkasirao 133,4 miliona dinara. Najviše novca u klub, 93 miliona dinara, "upumpao" je generalni sponzor Srbijagas, dok je Bobar Beška klubu uplatio 13,8 miliona, Energotehnika Južna Bačka 11,7 miliona i Grad Novi Sad 10 miliona dinara. Srbijagas se ugovorom iz 2018. godine bio obavezao da će na račun kluba uplatiti još 750.000 evra.

I proleće je daleko

Nepoznato je kakav će biti ishod sednice zakazane za petak. Iz kluba se mogu čuti informacije da će zasigurno biti izabran novi predsednik kluba, jer predsednik Skupštine Dragoljub Samardžić obavlja v. d. funkciju već mesecima unazad, nakon što se Vojislav Gajić povukao bez da je na pravi način obrazložio svoju odluku.

Sudeći po trenutno situaciji, Vojvodina će dobiti novu upravu u kojoj neće biti mesta za kadrove Socijalističke partije Srbije. Takođe, prema nezvaničnim saznanjima, Srbijagas odlazi iz kluba, ostavljajući upražnjeno mesto za novog generalnog sponzora.

Ostaje pitanje i kako će se unutrašnje nesuglasice odraziti na partije tima. Vojvodina je trenutno treća na tabeli, a drugoplasirani Partizan beži joj samo dva boda. Ambicije kluba su da se i ove sezone igraju kvalifikacije za Ligu Evrope, ali i da se izbori plasman za evropsku jesen.

Međutim, za klub u kojem se ne zna ko tačno donosi odluke i proleće deluje daleko.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.