Izvor: Radio 021, 21.Okt.2019, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija u Atini izvela maloletnike iz bioskopa koji prikazuju "Džokera"

U Grčkoj je došlo do polemike jer je policija prošlog vikenda izvela maloletnike iz dva bioskopa u Atini u kojima se prikazuje američki blokbaster Džoker koji nosi oznaku "Samo za odrasle", a roditelje je upozorila da mogu biti kažnjeni.

Ministarstvo kulture je ušlo u javnu polemiku s Ministarstvom unutrašnjih poslova jer je, po medijima, policija iz dva bioskopa izvela desetak maloletnika, mahom između 14 i 16 godina, dok su gledali film Toda Filipsa, dobitnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Zlatnog lava" na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu.

U središtu kontroverze je strah od posledica gledanja scena nasilja na decu. Do intervencije policije je došlo po prijavi dveju službenica Ministarstva kulture koje su se zatekle u bioskopima, navodi se u saopštenju policije.

Sedam tinejdžera je iz jednog od bioskopa odvedeno u policijsku stanicu, gde su roditelji pozvani da ih preuzmu, uz najavu da će protiv njih biti podnete prekršajne prijave zbog zapostavljanja maloletnika. Policija nije dala više informacija o ostala tri maloletnika kojima je naređeno da napuste drugi bioskop.

"Dve žene koje su pozvale policiju, a koje rade u Nacionalnoj komisiji koja kategorizuje filmove, posebno vodeći računa o tome da li ih mlada publika može gledati, postupile su iznad svojih ovlašćenja", izjavila je na konferenciji za štampu ministarka kulture Lina Mendoni. "One nisu na to upozorile svoje nadređene ili Ministarstvo", dodala je ministarka i najavila istragu i mere protiv dveju službenica.

U Grčkoj je "Džoker" zvanično zabranjen za gledaoce mlađe od 18 godina. Po zakonu iz 2010. godine, vlasnici bioskopa su odgovorni ako maloletnik gleda film zabranjen mlađima od 18 godina i može biti kažnjen do 10.000 evra. Ali takvih kontrola je do sada bilo malo, a danas se povela polemika i o sistemu prodaje karata i provere uzrasta kupaca.

Otkriven u nekoliko grčkih medija, taj slučaj je stvorio pometnju uz žučnu polemiku na društvenim mrežama gde je nova, desničarska vlada, optužena za cenzuru. Mnoge opozicione stranke su osudile intervenciju policije kao nesrazmernu, a drugi analiziraju da li je po prijavi trebalo da dođe interventna jedinica policije - kako se dogodilo na bar jednom mestu ili neka druga.

Kritikovan kao politički odgovoran za policijsku intervenciju, ministar za zaštitu građana, kako se u Grčkoj naziva resor unutrašnjih poslova, Mihalis Hrisohoidis se javno distancirao od postupka policije i danas na Tviteru najavio da će "večeras sa sinom od 15 godina gledati Džokera".

Film se bavi preobražajem depresivnog komičara, koga društvo zlostavlja, u nasilnika, arhineprijatelja Betmena.

Krajem septembra, kada je u Los Anđelesu bila svetska premijera tog filma koji je među najuspešnijima po zaradi, tamošnja policija je najavila povećano prisustvo oko bioskopa.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Policija izvele maloletnike sa projekcije filma „Džoker“

Izvor: Luftika.rs, 22.Okt.2019, 12:28

Policija u Grčkoj prošlog vikenda izvela je iz bioskopa u Atini dva maloletnika sa projekcije filma „Džoker“. To je dovelo do velike polemike u toj zemlji, a roditelji dece su upozreni da mogu biti kažnjeni.. Ministarstvo kulture je supilo u javnu polemiku sa Ministarstvom unutrašnjih poslova...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.