Izvor: Radio 021, 21.Sep.2019, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola Srbije živi bez ulice i broja, lokalne samouprave kasne sa imenovanjem

Zbog neažurnosti lokalnih samouprava rok za imenovanje ulica u Srbiji po drugi put je produžen za još godinu dana.

Srbiji trenutno nedostaje još 67.308 naziva ulica, a opštine i gradovi su do sada imenovale ukupno 24.955 saobraćajnica, čime je posao završen tek za 37 procenata celokupnog projekta, pišu Novosti.

Kako naglašavaju u kabinetu premijerke Ane Brnabić, država je u ovoj godini opredelila neophodna sredstva kako bi se svim građanima zamenila lična >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dokumenta, zbog čega je bilo važno da sve lokalne samouoprave imenovanje završe do kraja 31. decembra 2019. godine. Kako ovaj posao nije urađen, rok za imenovanje ulica produžen je do 31. decembra 2020. godine.

Za izradu elaborata ulica i kućnih brojeva do sada su izdvojena 52 miliona dinara.

O budžetu za obeležavanje objekata na terenu odlučivaće Vlada do kraja godine, kada će biti poznata sredstva koja će biti opredeljena.

Veliki posao do sada su uradile opštine Merošina, Crna Trava, Temerin, Smederevska Palanka i Varvarin. Lokalne samouprave koje imaju sve podatke za donošenje naziva ulica, a još to nisu učinile su: Sremski Karlovci, Novi Kneževac, Krupanj, Osečina i Gornji Milanovac.

Prema procenama, pre pokretanja ovog projekta, više od tri miliona građana imalo je prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od čega je više od dva miliona bilo prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice. To praktično znači da svi oni nisu imali pravu adresu u dokumentima. Uspostavljanje adresnog registra je veoma važno, pošto on sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara.

Republički geodetski zavod je još u decembru 2018. godine izradio elaborate uličnih sistema u svim gradovima i opštinama u Srbiji.

Pored toga, radna grupa za izradu zakona o adresnom registru i registru prostonih jedinica aktivno radi kako bi se usvojio zakon do kraja godine.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.