Izvor: Radio 021, 01.Okt.2019, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajinski ombudsman: Potrebna bolja zaštita starih u Srbiji, rešiti problem nelegalnih domova

Zbog sve starijeg stanovništva, smanjenog broja novorođenih i dužeg životnog veka, društvo bi trebalo da izradi nove modele zbrinjavanja starih, poručuju u instituciji Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana.

Kako u instituciji dodaju povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starih, potrebno je sve veću pažnju poklanjati i institucionalnom zbrinjavanju starih, što je već rezultiralo osnivanjem i sve većeg broja privatnih domova za stare. Međutim, kako su kriterijumi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za rad privatnih domova isti kao i za one čiji su osnivači državni organi, brojni privatni domovi svoju delatnost obavljaju bez dozvola.

"To, u izostanku odgovarajuće inspekcijske kontrole, stvara prostor za povredu prava lica koja u njima borave. Zadatak državnih organa je da broj nelegalnih privatnih domova za stare svode na najmanju meru i da ublažavanjem kriterijuma za otvaranje istih omoguće – naravno, pod kontrolisanim uslovima, masovnije zbrinjavanje starih", apeluje Pokrajinski ombudsman.

Osim ovih, prisutan je i problem nasilja u porodici čije su žrtve stari i o kome se, kaže Pokrajinski ombudsman, malo govori, a još ređe se preduzimaju mere da se ova vrsta nasilja onemogući.

"Kada se suoče sa nasiljem, starije osobe često ne traže pomoć okoline ili nadležnih institucija zato što ne prepoznaju nasilje ili za nasilnike pronalaze razna opravdanja. Za stare je karakteristično i to da se veliki broj njih suočava sa problemom siromaštva, što je čest slučaj osoba koje žive u samačkim domaćinstvima. Primanja od penzija su, uglavnom, niska i nedovoljna da omoguće nešto više od zadovoljavanja osnovnih životnih potreba", navode u Pokrajinskom ombudsmanu.

Naš sistem nije prilagođen potrebama koje stariji ljudi imaju u pogledu zdravstva, a kao dokaz za to, ova institucija navodi činjenicu da u mnogim naseljima ne postoje službe kućnog lečenja, a zbog manjka lekara se predugo čeka na specijalističke preglede.

"Zbrinjavanju i lečenju obolelih od Alchajmerove bolesti se ne pridaje potreban značaj, iako se broj obolelih iz godine u godinu povećava. Pokrajinski zaštitnik građana-ombudsman obilazi ustanove socijalne zaštite i u prilici je da se neposredno upozna sa problemima starih u tim ustanovama, kao i da ukaže na te probleme i insistira na njihovom rešavanju. Pokrajinski ombudsman koristi i ovu priliku da istakne da starije osobe ne prepoznaju uvek povredu svojih prava zbog čega se i ne obraćaju nadležnim organima. U želji da doprinese promeni takvog stanja, Pokrajinski ombudsman će učiniti sve što je njegovoj moći kako bi i naši stariji sugrađani uživali sve benefite od efikasne zaštite ljudskih prava", zaključuje Pokrajinski zaštitnik građana povodom Međunarodnog dana starih.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.