Izvor: Radio 021, 18.Mar.2019, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajina traži banku u kojoj će se zadužiti do milijardu dinara

Pokrajinska vlada raspisala je javni poziv za izbor banke u kojoj će se dugoročno zadužiti u iznosu do milijardu dinara za kapitalna ulaganja.

Pokrajini je novac, kako je 021 pisao, prevashodno potreban za nabavke u zdravstvu - medicinske i nemedicinske opreme poput magnetnih rezonanci, skenera, angiosala, ultrazvučnih i RTG aparata i drugih potreba za koje nema dovoljno novca u pokrajinskom budžetu.

Pokrajinska vlada prethodno je dobila pozitivno mišljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Uprave za javni dug, a potom je donela zaključak na sednici Vlade. Poslanici Skupštine Vojvodine zatim su usvojili pokrajinsku skupštinsku odluku o ovom zaduživanju.

Kriterijum za ocenu ponuda i dodelu ugovora je najniža fiksna efektivna kamatna stopa (do tri odsto), koja će biti obračunata na dan 24. april 2019. godine.

Otplata se realizuje u narednih šest godina, sa grejs periodom od godinu dana, a zaduživanje je u evrima. Kredit se otplaćuje u 10 šestomesečnih rata sa jednakim iznosom glavnice duga.

Kredit će se povlačiti u tranšama, u skladu sa potrebama kupovine opreme.

Podsetimo, Pokrajina se i prošle godine zadužila milijardu dinara za kapitalne rashode u zdravstvu, a do kraja godine je iz ovog zaduženja povučeno blizu 400 miliona dinara. Preostali novac biće povučen do sredine ove godine, ali je mišljenje nadležnih u Pokrajini da ta suma nije ni blizu dovoljna za kupovinu najsavremenije, a skupe medicinske i nemedicinske opreme. Zbog toga je sekretarijat za zdravstvo tražio dodatnih milijardu dinara.

Javni dug APV 31. decembra 2018. godine bio je 5,9 milijardi dinara na ime glavnice, dok projektovana kamata, prema ugovorenoj stopi, iznosi 267 miliona dinara.

Javni poziv je otvoren do 6. maja.

Sednicu Skupštine Vojvodine na kojoj se razmatralo ovo zaduženje bojkotovao je deo opozicije, u skladu sa "Sporazumom sa narodom". Detalje o ovome čitajte u odvojenom tekstu.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.