Izvor: Radio 021, 06.Dec.2018, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje registrovanje veb adresa na "čupavoj latinici"

Na latiničnom nacionalnom domenu od ponedeljka, 10. decembra moći će da se registruju veb adrese i sa slovima č,ć,đ,š i ostalim slovima sa kvačicama.

Ovo znači da adrese cevapcic.rs ili piskota.rs, ukoliko vlasnici tih srpskih internet adresa požele, mogu da da ih registruju kao ćevapčić.rs ili piškota.rs. Kako piše "Politika", ovu prednost vlasnicima će pružiti Registrator nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) i to uz bezuslovno korišćenje i dosadašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << adrese.

Uvođenje veb-adresa sa kvačicama ispred latiničnog nacionalnog domena .rs će omogućiti da pored Srba originalna pisma koristi još 12 nacionalnih manjina koje žive na teritoriji zemlje.

Rukovodilac Sektora marketinga i komunikacije RNIDS-a Predrag Milićević kaže za "Politiku" da će se omogućiti upotreba 67 latiničnih slova. On je precizirao da je 41 slovo iz raznih svetskih jezika, a 26 fontova je i do sada korišćeno na domenu .rs.

"Verujemo da će stare 'ošišane' adrese i dalje biti popularne i češće korišćene jer su korisnici decenijama na njih navikli, ali će im nova varijanta omogućiti precizniju pretragu po internetu. Na primer, dosadašnji latinični domen nis.rs mogao je da ukazuje na naftnu kompaniju, ali i na grad Niš. 'Čupava latinica' koju uvodimo omogućiće Nišlijama da precizno ukucaju adresu niš.rs", navodi Milićević.

RNIDS trenutno ima jedan naziv domena na "čupavoj latinici" i registrovan je za kampanju promovisanja kvačica i to je internet adresa viševredi.rs. Vlasnici internet adresa na "ošišanoj latinici" imaju rok do 5. marta naredne godine da registruju adrese. U RNIDS kažu da će toga datuma sledeće godine početi i da se koriste i ćirilična slova iz drugih pisama, tj. makedonskog, bugarskog, ruskog, ukrajinskog, vlaškog i drugih za kreiranje veb adrese na ćiriličnom pismu.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

ZBOGOM "OŠIŠANOJ LATINICI" Šnenokle, ćevapčići ili piškote od 10. decembra zvaće se pravim imenom, jer Č, DŽ, Š, Ć... STIŽU NA DOMEN .RS

Izvor: Blic, 06.Dec.2018

Od ponedeljka na latiničnom nacionalnom domenu moći će da se registruju veb-adrese i sa slovima č, ć, đ, š.. Domen će "govoriti" čak 13 jezika i omogućiti upotrebu 67 latiničkih slova, pa nazivi domena, između ostalog, više neće morati da se pišu "ošišanom latinicom".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.