Izvor: Radio 021, 17.Nov.2019, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan dela grada severno od Bulevara vojvode Stepe na ranom javnom uvidu

Plan dela grada severno od Bulevara vojvode Stepe namenjen za poslovanje i porodične kuće nalazi se na ranom javnom uvidu.

Ovaj prostor koji obuhvata već postojeće poslovne objekte uz Bulevar vojvode Stepe, kao i stambene objekte u ulicama Karolja Seleša, Novo naselje 2 i okolne atarske puteve sa nekoliko salaša, i ranije je bio predviđen za sličnu namenu.

U obrazloženju za donošenje izmene plana se ne daju jasni razlozi za promenu osim birokratskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obrazloženja da se radi usklađivanje sa Planom generalne regulacije, analizama i terenskim istraživanjima i zahtevima i potrebama budučih korisnika.

Urbanisti su u konceptulanom okviru naveli da se radi o prostoru od 45 hektara koji je prema Planu generalne regulacije prostora za mešovitu namenu zapadno od Subotičkog bulevara i severno od Bulevara vojvode Stepe namenjen za poslovanje na ulaznim pravcima, poslovne prostore, stambeno-poslovne površine i zaštitno zelenilo, kao i da već tu uveliko postoji zona male privrede uz bulevar.

U dokumentu koji je dat na rani javni uvid se navodi da je trenutno izgrađen manji broj planiranih objekta i da je ograničenje u smislu organizacije to što tuda prolazi infrastrukturni koridor sa obližnje "Trafo stanice 5 - Detelinara". Navodi se i da se zadržava planirana dalja gradnja objekata male privrede uz bulevar koji ne smeju biti viši od jednog sprata sa parcelama od minimalno 1.250 kvadrata i maksimalne zauzetosti istih do 50 odsto, dok na ostalom prostoru poslovni objekti mogu ima parcele od minimum 500 kvadrata.

U delu gde su predviđeni stambeni i stambeno-poslovni objekti dozvoljena je gradnja jednospratnica sa potkrovljem na parcelama od minimum 500 kvadrata i zauzetošću istih do 40 odsto. Na saobraćajnicama se planira isto kao i pre, tj. da se Bulevar vojvode Stepe produži ka Veterniku i da ulica Oblačića Rada sa Detelinare preko Bulevara Evrope dođe do ovog dela.

Od ukupno 45 hektara više od 15 hektara je namenjeno za poslovne objekte, malo više od devet hektara za stanovanje sa poslovanjem, saobraćajnice će zauzeti više od 13 hektara, dok će zelenilo biti na 5,7 hektara.

Dodajmo i da je do sada za ovaj deo grada važio Plan detaljne regulacije iz 2003. godine i da se pregledom novog plana ne vide značajnije izmene u raspodeli prostora za stanovanje i poslovanje. Ono što je zanimljivo je da kada je usvojen plan pre 15 godina, on je obuhvatao veći prostor severno od Bulevara vojvode Stepe, odnosno i deo kasarne "Jugovićevo" sa namenom gradnje stambenog naselja. U međuvremenu, taj deo je odlukom gradske vlasti odvojen u poseban Plan regualcije i sada se tamo planira izgradnja Atletskog stadiona i Atletske dvorane, a trenutno se grade stanovi za bezbednjake. U galeriji 021.rs možete videti plan iz 2003. i konceptualni okvir koji je sada na ranom javnom uvidu.

Zainteresovani plan mogu pogledati u prostorijama Urbanizma na Bulevaru cara Lazara 3, u Mesnim zajednicama "Bistrica" u Braće Dronjak 11 i "Jugovićevo" u Ulici Tarasa Ševčenka 1. Takođe, planovi se mogu preuzeti sa sajta Urbanizma. Prigovori i sugestije na plan se podnose Gradskoj upravi za urbanizam u Školskoj 3 do 26. novembra.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.