Izvor: Radio 021, 26.Feb.2021, 14:55

Pištaljka: Novosadska vlast ne koristi softver kupljen pre osam godina za 50 miliona dinara, kriju se ugovori

Grad Novi Sad ne može da koristi poslovni softver SAP koji je 2013. godine kupio za 50 miliona dinara, a za to krivi firmu "B4B" iz Beograda, saznaje Pištaljka.

U gradskoj upravi tvrde da ova firma nije ispunila odredbe ugovora i da nije pravilno primenila softver. Međutim, iako tvrdi da "B4B" nije poštovala ugovor i preti joj tužbom, gradska uprava krije taj ugovor i odbija da ga pokaže javnosti.

Uprava tvrdi da bi objavljivanjem ugovora naštetila ugledu firme >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koju namerava da tuži, a firmi "B4B" daje rok od još 60 dana da uradi ono što nije uspela da uradi prethodnih osam godina.

Ova firma je u međuvremenu promenila i vlasnika i sada je to Nenad Kovač, koji je bio umešan u neke od najvećih poslova u zemlji, kao što je uvođenje "Bus plusa" i nabavke bandera koje je EPS platio dvostruko više nego crnogorska elektrodistibucija.

Nemački softver SAP koristi se za automatizaciju poslovanja (i obračuna zarada) u firmama i vodeći je svoje vrste na globalnom tržištu. U Srbiji ova nemačka kompanija posluje preko predstavnika "SAP Vest Balkans", ali je česta praksa da se softver kupuje preko posrednika. Pažnju javnosti izazvalo je uvođenje SAP-a u "Elektroprivredi Srbije". Kako je Insajder pisao 2017. godine, SAP u EPS-u nije proradio četiri godine. Ogranci EPS-a "Elektrovojvodina" i "Elektrodistribucija" su softver kupili preko posrednika – firme "Prointer".

U vreme sklapanja posla sa Novim Sadom 2013. godine firma "B4B" bila je u vlasništvu Miroslava Gužvice, koji je sada vlasnik deset odsto udela i direktor. Ostalih 90 odsto od 2019. godine je u vlasništvu firme "Enetel solušn" koja je u većinskom vlasništvu firme "Koefik", a jedini vlasnik "Koefika" je Nenad Kovač.

Suvlasnik i direktor firme B4B Miroslav Gužvica nije želeo da za Pištaljku objasni zbog čega softver nije u funkciji. Kratko je poručio: "Imate pogrešne informacije, softver nije plaćen".

Šta je plaćeno, a šta ne, nisu želele da objasne ni gradske vlasti koje su odbile da dostave spisak izvršenih plaćanja po ugovorima za implementaciju SAP-a. U javno objavljenom završnom računu budžeta za 2013. godinu piše da je Uprava za komunalne poslove platila samo 2,9 miliona dinara za izradu softvera, a planirano je bilo 60 miliona. Naredne godine u završnom računu evidentirano je da je Uprava za komunalne poslove platila oko 51 milion dinara za nematerijalnu imovinu. Ipak, ne navodi se da li je i softver plaćen u okviru ove stavke. Iste te godine, služba gradonačelnika Novog Sada planirala je trošak od još 75 miliona dinara za nastavak realizacije uvođenja SAP-a, ali novac nije potrošen. Naime, javna nabavka je obustavljena jer su sve podnete ponude bile neprihvatljive, navodi se u odluci o obustavi. Na tenderu su učestvovale firma "Lanako" iz Republike Srpske i grupa firmi na čelu sa "B4B". U odluci o obustavi navodi se i da javna nabavka neće biti ponovljena u 2015. godini.

Tokom ove nabavke trebalo je da se dokupe softverska rešenja za planiranje budžeta i upravljanje nabavkama i da se nadograde na SAP rešenja za izvršenje budžeta, računovodstvo i trezorsko poslovanje, blagajničko poslovanje, osnovna sredstva i kontrolu, koja su kupljena po ugovoru iz 2013. godine. Da ti softveri, kupljeni 2013. od firme "B4B", nisu ispunili svoju svrhu jasno je iz dokumenata gradskih vlasti od 2018. godine. Naime, tada je Služba za zajedničke poslove Novog Sada sprovela nabavku izrade analize rada postojećeg sistema i predloga za nastavak rada u SAP ERP sistemu.

"Projekat implementacije je započet tokom 2013. godine, ali se unos i obrada dokumentacije još uvek obavlja paralelno u više sistema. Iz tog razloga, neophodno je da se izvrši detaljna analiza postojećeg stanja, kao i utvrdi pravac i način razvoja SAP ERP sistema", piše u konkursnoj dokumentaciji za ovu nabavku.

Da problem sa uvođenjem SAP-a nije rešen svedoči i to što je u julu prošle godine, nakon što je "B4B" promenio vlasnika i sedam godina od potpisivanja ugovora o implementaciji SAP-a novosadska vlast formirala tim za rešavanje pravnog pitanja oko ugovora i aneksa ugovora za implementaciju softvera. Tim se sastojao od devet ljudi iz novosadskog pravobranilaštva, službe za zajedničke poslove grada i dve gradske uprave – za finansije i za komunalne poslove.

Ovaj tim imao je zadatak da za 60 dana sagleda činjenično stanje i predloži način rešavanja pred nadležnim sudom, navodi se u Službenom listu Grada Novog Sada. Nekoliko dana po isteku ovog roka, u službenom listu je objavljeno da je stručnom timu rok produžen za još 30 dana. Na kraju, tim je doneo preporuku da se firmi "B4B" da dodatni rok od 60 dana da "ispuni ugovor u celosti". Rok je počeo da teče 11. januara ove godine.

Članovi tima za rešavanje pravnog pitanja odbili su razgovor za Pištaljku. Pištaljka je pokušala da dobije ugovore o uvođenju softvera SAP i ugovore o evaluaciji i nadzoru softvera, sva plaćanja po ovim ugovorima i odgovor na pitanje zašto SAP nije implementiran služeći se Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Od oktobra prošle godine gradska vlast odbija da dostavi ta dokumenta i odgovore.

Na zahtev su odgovorili iz dve različite uprave – Gradske uprave za komunalne poslove i Gradske uprave za zajedničke poslove. Obe uprave odbile su zahtev sa identičnom tvrdnjom da bi se na taj način "ugrozila ili čak otežala zaštita imovinskih prava i interesa Grada Novog Sada pred nadležnim sudom u odgovarajućem postupku". Na pitanje koji se to postupak i pred kojim sudom vodi protiv navedene firme, u gradskom pravobranilaštvu navode da se takav postupak - uopšte ne vodi. 

Tek nakon intervencije Poverenika, u gradskoj upravi su priznali da spor na koji se pozivaju ne postoji, ali i dalje nisu želeli da dostave dokumentaciju jer je moguće da će "u narednom periodu pokrenuti spor".

Stav novosadske vlasti je da bi objavljivanjem ugovora "postojala realna opasnost da se eventualni budući sudski postupak kompromituje na način da suprotna strana pre samog pokretanja odgovarajućeg postupka putem medija stekne saznanja o informacijama i dokaznim sredstvima kojim raspolaže Grad Novi Sad, kao i o stavovima Grada Novog Sada koji bi bili sadržani u eventualnom tužbenom zahtevu, čime bi se ojačala pozicija protivne strane na štetu pozicije Grada Novog Sada u eventualnom sudskom postupku".

Nije jasno, napominje Pištaljka, kako bi objavljivanje ugovora moglo da pomogne firmi "B4B" u postupku, kada ona kao jedna od potpisnica te ugovore već poseduje.

Mediji i istraživački portali povezivali su Nenada Kovača sa poslovima oko izgradnje mini hidrocentrala i dokazali njegovu povezanost sa Nikolom Petrovićem, bivšim direktorom "Elektromreže Srbije". Istraživački portal CINS objavio je da je vrednost poslova koje su firme Nenada Kovača dobile od države oko 145 miliona evra.

Tekst u celini čitajte na sajtu Pištaljke.

Autor: Pištaljka

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.