Izvor: Radio 021, 24.Nov.2019, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić: Ove godine ubijeno 28 žena, nadležni ne sarađuju kada je reč o kažnjavanju nasilnika

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da je samo u toku ove godine, ubijeno 28 žena i podsetio na važnost usvajanja Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Pašalić je rekao da posebna pažnja treba da bude posvećena sprečavanju i zaštiti od rodno zasnovanog nasilja žena na selu, žena sa invaliditetom i Romkinja, kao i razvoju usluga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u zajednici, kako bi se ženama žrtvama nasilja pružili svi vidovi podrške za prijavljivanje nasilja.

Pašalić je dodao da veliki problem predstavlja to što žene žrtve nasilja najčešće nisu u mogućnosti da sa svojom decom napuste nasilnika, jer finansijski nisu obezbeđene.

On je naglasio da do danas, na žalost, nije našao sluha kod nadležnih organa za pokretanje inicijative "Učinimo nasilje vidljivim", pomoću koje bi se obezbedili kvalitetni medicinski dokazi, koji mogu biti iskorišćeni na sudu protiv nasilnika.

U najvećem broju slučajeva nadležni organi ne sarađuju na adekvatan način kada je reč o kažnjavanju nasilnika, a jedino sistemski i pravovremeni postupak će sprečiti nasilnike da deluju, ukazao je Pašalić u saopštenju.

Zaštitnik građana je dodao da se broj stručnih radnika u centrima za socijalni rad mora prilagoditi broju korisnika, a posebno broju slučajeva nasilja i slučajeva u oblasti zaštite dece, što je ključni preduslov za efikasnu borbu protiv nasilja prema ženama.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nisi ti kriva – prijavi nasilnika!

Izvor: JUGpress.com, 25.Nov.2019, 11:16

LESKOVAC..Od početka godine u Srbiji je ubijeno 25 žena. Od toga je 24 žene ubio muškarac, a jedna je izvršila samoubistvo zbog nasilja koje je trpela, saopštilo je Udruženje građana “Žene za mir”...“ 25 nije samo broj, većina od tih žena je i ranije prijavljivala nasilje. Šta je rezultat...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.