Izvor: Luftika.rs, 01.Okt.2020, 01:06

POTVRĐENO JE DA SU NAMERNO UMANJIVALI PODATKE: Stvaran broj umrlih od korone tri puta veći

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je, nakon što je obradio podatke do juna meseca, broj smrtnih slučajeva od koronavirusa tri puta veći od onoga što je zvanično objavljivano u tom periodu okrivljujući za ovo neslaganje informatički sistem. Njegov kolega Zoran Radovanović smatra da nadležni ipak baratali stvarnim podacima, a da su cifre umanjivali kako bi situaciju predstavili boljom. Ministar Lončar se poslužio onom “napad je najbolja odbrana” jer na pitanja novinara portala >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Nova.rs o pravom broju preminulih od kovida 19 nije imao odgovor.
“Obradio sam podatke do juna meseca – tri puta je bilo više smrtnih slučajeva od kovida 19 nego što je bilo pismeno prijavljeno”, to je rečenica epidemiloga Predraga Kona koja potvrđuje sve dosadašnje sumnje u tačnost zvaničnih podataka, a otvara i neke nove nedoumice i nepoverenje. Istraživački mediji su više puta ukazivali na to da su cifre o broju zaraženih i umrlih od kovida daleko veće od zvaničnih, a o tome je glasno govorio i epidemilog Zoran Radovanović. On kaže da veruje u to da su nadležni sve vreme imali prave podatke i da je tragično ukoliko to nije bilo tako. Smatra da je cilj bio da se situacija pokaže boljom nego što jeste, piše Nova.rs.
Iz izjava Predraga Kona može se zaključiti da je za drastično različite i umanjene podatke odgovoran operativni sistem i podaci koji su naknadno pristizali, ipak, Radovanović ne veruje u to.
On ističe da je i ranije ukazivao na to da je po računici koju je izneo predrag Kon samo u Beogradu od korone umrlo onoliko koliko ih je zvanično preminulo u celoj Srbiji i da su brojevi umanjeni.
“Ono što je Peca i ranije govorio da su oni na ulazu dobijali samo cedulje, to je kao da vam ponudim brak, a nikada vas nisam ni video i ne znam da li ste bili u zatvoru ili ste bili princeza. To je potpuno besmisleno”, smatra Radovanović i veruje da su članovi Kriznog štaba imali i još uvek imaju te podatke.
“Suština je u tome da ste vi sve vreme mogli za neku pojedinačnu opštinu ili grad da dobijete podatke. Epidemilog pritisne dugme na kompjuteru i dobije svoje podatke za, na primer, Obrenovac, i oni su tačni. Kada saberete sve te podatke dobijete cifru za celu Srbiju. Odjednom se ti celokupni podaci smanje za nekoliko puta. Jedino da neko u ‘Batutu’, kada je u pitanju zbir, on skreše, podeli sa tri ili sa četiri”, navodi Radovanović.
Gostujući u emisiji “Pregled dana” NewsmaxAdria Kon je govorio o slabostima informatičkog sistema iz kojeg smo dobijali zvanične podatke.
“Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. On u jednom trenutku nije bio dovoljno precizan i – ne mogu da tvrdim zašto – negde od sredine juna, on nije bio precizan. Mi nikada nsimo radili po tom sistemu, nikada do sada nismo imali takav nadzor. Inače imamo nešto sasvim drugačije nešto što redovno funkcioniše”, rekao je Kon, dodavši da to nije sada bilo moguće zbog masovnosti. Cilj je bio da se prikažemo boljim nego što jesmo i oni ne mogu sada to da priznaju”, rekoa je Kon.
Istraživački mediji poput BIRN-a i NIN-a već duže vreme objavljuju podatke i saznanja prema kojima se zvanična statsitika, ona koju slušamo od članova Kriznog štaba, višestruko razlikuje od stvarnog stanja stvari. Nadležni su to više puta demantovali i opovrgavali.
Nova.rs pokušala je da dodatna objašnjenja čuje od Predraga Kona i ostalih članova kriznog štaba, poput Darije Kisić Tepavčević i Branislav Tiodorovića, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.
Nemci upozoravaju: Pandemija tek počinje, koronavirus je prirodna katastrofa!

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li će ministar Lončar podneti ostavku?

Izvor: B92, 01.Okt.2020

Beograd -- Vučić odgovorio novinarima, koji su pitali ministra zdravlja Zlatibora Lončara da li će podneti ostavku zbog pitanja broja preminulih od koronavirusa...Predsednik Srbije i ministar zdravlja Zlatibor Lončar nalaze se u obilasku izgradnje nove bolnice u Zemunu. Novinari su postavili pitanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.