Izvor: Luftika.rs, 17.Sep.2021, 21:43

Ovih 5 rasa pasa nikako nemojte kupovati ako imate decu

Svaki pas može biti divan kućni ljubimac, ali potrebni su mu pravilna dresura i disciplina. Međutim, čuvanje nekih rasa predstavlja veći izazov od drugih, pa nisu najbolji izbor za porodice s malom decom, naročito ako je reč o neiskusnim vlasnicima.
Reč je o psima izrazito čvrstog karaktera, velike samovolje, ali i vrlo tvrdoglavim rasama, zbog čega treba dobro razmisliti pre nego što ih nabavite ako imate malu decu, prenosi portal CheatSheet.
U nastavku pročitajte kojih to >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << pet rasa se ne preporučuje porodicama s malom decom.
1. Rotvajler Rotvajler je divna, moćna životinja, ali može negativno da reaguje, pa čak i napadne dete ako, na primer, dete vikne i pobegne. Pas može instinktivno da potrči za detetom, jer mu je u genetskom kodu da trči za plenom, a problem je što ga je teško zaustaviti kada jednom krene.
Uz ispravnu socijalizaciju i trening, rotvajler se može odlično uklopiti u porodicu s decom, ali važno je da bude pod nadzorom. Na primer, ako vidi da se deca iz njegove porodice grublje igraju s drugom decom, rotvajler to može da protumači kao da njegovu decu neko napada i tada reaguje.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by kennel-grumant (@grumant_kennel_)


2. Akita Akita koja je u porodicu došla kao štene i rasla s decom vrlo verovatno će biti tolerantna prema toj deci, ali možda ne i prema tuđoj deci. Postoji opšte pravilo da ovu rasu, kao ni bilo koju drugu veliku rasu, nije preporučljivo ostavljati samu s decom mlađom od 12 godina. Akite ne vole kada ih zadirkujete i mogu reagovati ugrizom.
Kao i rotvajler, akita može grublju dečju igru da protumači kao napad pa će probati da zaštiti svoju decu. Akiti brzo sve dosadi i želi sve da radi na svoj način. Ova rasa zahteva strpljenje i doslednost. Akita kojoj je dosadno i nije pravilno dresirana ili je ostavljena bez nadzora, može da postane destruktivna i „teška“
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Bear Bear | 于啤啤🐻ベア (@bearbearakitainu)


3. Sibirski haski Predivnog, divljeg izgleda, sibirski haski je pas koji je po prirodi zaigran i vrlo energičan. Mogu biti prijateljski raspoloženi, ali zbog njihovih specifičnih potreba, inteligencije i potpune odsutnosti nagona za čuvanjem možda nisu najbolji kućni ljubimci za decu.
Sibirski haski nije agresivan prema ljudima, ali njegovo nagonsko ponašanje i linjanje mogu stvarati probleme. Haskija treba socijalizovati s drugim psima i pritom treba biti oprezan, jer male životinje može doživljavati kao plen. Ova rasa linja se tokom cele godine, što može izazvati ili pojačati alergiju kod dece.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Jager | Husky Siberiano 🐺 (@_jager.thehusky)


4. Pekinezer Deca teško odole tome da ovog slatkiša ne vuku za dlaku, rep ili uši, a pekinezer to ne voli i kad-tad će se „osvetiti“. Skloni su razvijanju sindroma malog psa, zbog čega deca često neće znati da se nose s pekinezerom, naročito ako se pas stalno tetoše i odnosi se prema njemu kao prema bebi, zbog čega može početi da veruje da je on vođa čopora. Pekinezer je tada sklon da postane svojeglav, prgav i agresivan. Toj sitnoj rasi su potrebna stroga pravila, vlasnik koji ima jaku volju, pravilno učenje i puno kretanja.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by ıɥsɐʎɐqoʞ ıɾuıɥs (@kobappu_family)


5. Džek Rasel terijer Manji pas koji voli da kopaju i laju, Džek Rasel terijer nije rasa pogodna za svaki dom. Imaju vrlo izraženu samovolju, zbog čega traže čvrstu i konzistentnu dresuru. Krasi ga narav čuvara, zbog čega Džek Rasel terijer može da bude vrlo teritorijalan i može da reaguje naglo na nepoznatu osobu, psa ili neku okolnost s kojom nije upoznat.
Ova rasa zato može da bude izazov i za iskusne vlasnike pasa, pa se ne preporučuje neiskusnim vlasnicima, kao ni porodicama s malo decom. Veća deca bolje će znati da „cene“ inteligenciju ovoga psa, ali mala deca mogu ga učine razdražljivim. Džek Rasel terijer neće mirno podnositi da se vuče, štipa i pipa i može “štipnuti” zubima onoga ko narušava njegov lični prostor.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Leo🐶 (@funny_jack_russell_leo)


Izvor: Stil
Trijumf hrabrosti i ljubavi: Ovaj heroj je spasio devojčicu za kojom je tragao čitav Kotor

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.