Izvor: Radio 021, 28.Nov.2018, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova muzika najbolje uspavljuje ljude

Osobe koje se uspavljuju pomoću muzike najčešće pre odlaska na spavanje slušaju dela Johana Sebastijana Baha, rezultati su online istraživanja koje su sprovela dva britanska univerziteta.

U anketi je učestvovala 651 osoba, a sproveli su je naučnici sa univerziteta Goldsmits i Šefild.

Tako je 62 odsto ispitanika odgovorilo da pre spavanja sluša muziku koja im pomaže da lakše zaspu. Radilo se o 14 muzičkih žanrova i 545 muzičara.

Najpopularniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "uspavljivač" bila je klasična muzika s 31,96 odsto zastupljenosti, potom rok koji je slušalo 10,82 odsto ispitanika i pop muzika kojom se uspavljivalo 7,47 odsto učesnika studije. Najnepopularnija muzika za uspavljivanje, s 3,35 odsto zastupljenosti, bio je hevi-metal.

Najzastupljeniji muzički umetnik po rezultatima ankete je klasičar Bah, drugo mesto dele Ed Širan i Mocart, na trećem je Brajan Eno, a četvrto mesto su podelili Koldplej i Frederik Šopen.

"U studiji je uz pojam muzika često upotrebljavan pojam 'odvraćanja pažnje'. Ispitanici su muziku najčešće opisivali kao sredstvo za odvraćanje od negativnih misli. Muzika je opcija mnogima kojima treba pomoć u borbi protiv nesanice, nije preskupa, a nema ni neke specifične nuspojave", rezultati su studije britanskih naučnika.

Popularnost muzike u borbi protiv insomnije ne iznenađuje direktora nemačkog Centra za san i spavanje Hans-Guntera Viza, koji dodaje da muzika poput Mocartove ili Bahove smanjuje broj otkucaja srca i usporava disanje. Reč je o muzici koja ima oko 60 do 80 taktova u minuti, a tome najčešće odgovaraju klasika ili lagani džez. Jednako opuštaju keltske numere, indijanski instrumenti ili rok balade u instrumentalnoj verziji.

Takođe, ta muzika deluje kao meditacija, koja usporava aktivnost nervnog sistema, smanjuje anksioznost, snižava krvni pritisak i smanjuje lučenje hormona stresa - kortizola.

"Sve što pojedinca uspe da relaksira, pomaže mu i da mirno zaspi", kaže Viz. "Kada uživamo u omiljenom obroku, naš mozak oslobađa neurotransmiter dopamin koji je povezan s osećajem zadovoljstva i nagrađivanja. Isti neurotransmiter se oslobađa kad slušamo muziku koju volimo", podsetio je Viz.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Bahovim taktovima protiv insomnije

Izvor: B92, 28.Nov.2018

Osobe koje se uspavljuju pomoću muzike najčešće pre odlaska na spavanje slušaju dela Johana Sebastijana Baha, rezultati su onlajn istraživanja dva britanska univerziteta.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.