Izvor: Radio 021, 16.Jun.2019, 07:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno pismo Filozofskog fakulteta zbog nasilja u Novom Sadu i saslušanja beogradskog docenta

Pokretači inicijative "#105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta" Univerziteta u Beogradu uputili su otvoreno pismo povodom nasilja koje, kako su ocenili, promovišu vršioci vlasti, prenosi portal "Peščanik".

Povod za pismo je prebijanje tri studenta u studentskom kampusu u Novom Sadu i policijsko saslušanje docenta Univerziteta u Beogradu Jove Bakića.

U pismu je navedno da se šest meseci od početka građanskog bunta i dalje ne zna gde su granice nasilnog ponašanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nosilaca vlasti.

"Poslednjih meseci vlast je svojom izrazito agresivnom i netrpeljivom retorikom inspirisala (a možda čak i direktno organizovala) fizičke napade na neistomišljenike u nekoliko gradova Srbije, od kojih se najdrastičniji desio u Novom Sadu, kada su prebijena tri studenta", navodi se u otvorenom pismu i dodaje da je predvodnik tog talasa nasilja sam predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

On je, kako su naveli, nezadovoljan njihovim političkim delovanjem, pozvao tri opoziciona lidera i docenta Jova Bakića, na fizički obračun.

"Kako predsednik diše, tako tužilaštvo i policija misle - već sutradan su policijski inspektori uručili Bakiću poziv za saslušanje u prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i to bez prethodno pribavljene saglasnosti dekana, čime su pripadnici MUP-a grubo prekršili Zakon o visokom obrazovanju", navodi se u pismu.

Navode da je prekršen član kojim je propisano da je "prostor visokoškolske ustanove nepovrediv i u njega ne mogu ulaziti pripadnici organa nadležnog za unutrašnje poslove bez dozvole nadležnog organa te ustanove, osim u slučaju ugrožavanja opšte sigurnosti, života, telesnog integriteta, zdravlja ili imovine".

U otvorenom pismu je postavljeno pitanje da li policija ili tužilaštvo poseduju operativne podatke da docent Bakić potpada pod slučaj "ugrožavanja opšte sigurnosti, života, telesnog integriteta, zdravlja ili imovine" ili "pretpostavljaju da postoji sumnja da se Bakić ne bi odazvao na poziv za razgovor u svojstvu građanina (ZKP, čl. 282, st. 1, tačka 2), pa je zato prekršena autonomija Univerziteta?"

"Ukoliko se radi o poslednje dve pretpostavke, policija bi morala imati pisane naredbe nadležnog tužioca za ovakvo postupanje policijskih službenika", navodi se u pismu Filozofskog fakulteta.

Oni od MUP-a zahtevaju da kopije svih navedenih službenih spisa bez odlaganja dostave docentu Bakiću, kako bi pre svega on, ali i javnost, bili uvereni da se policija ne koristi kao sredstvo zastrašivanja pojedinaca, već da deluje isključivo u skladu sa zakonima Srbije.

Ukoliko takvih naredbi nije bilo, u pismu je naveden zahtev da odgovorni za povredu prostora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu odgovaraju pred nadležnim organima.

Potpisnici pisma su Pokretači inicijative "#105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta" Univerziteta u Beogradu.

Autor: Peščanik

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.