Ostaci čoveka stari 9.000 godina pronađeni u pećini u Meksiku

Izvor: Radio 021, 20.Feb.2018, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostaci čoveka stari 9.000 godina pronađeni u pećini u Meksiku

Arheolozi su u najvećoj poplavljenoj pećini na svetu u Meksiku pronašli ostatke čoveka stare najmanje 9.000 godina, kao i kosti životinja koje su lutale Zemljom u vreme poslednjeg ledenog doba.

Grupa ronilaca nedavno je pronašla prolaz koji spaja dve podzemne šupljine na istoku Meksika i otkrila najveću poplavljenu pećinu na planeti, što će pomoći da se više sazna o drevnoj civilizaciji Maja.

Poluostrvo Jukatan obiluje monumentalnim spomenicima naroda Maja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << čiji su gradovi koristili razgranatu mrežu otvora, šupljina i podzemnih voda. Istraživači su rekli da su pronašli 248 pećina u podzemnom sistemu dugom 347 kilometara, poznatom kao Sak Aktun, u blizini mesta Tulum.

Od 200 arheoloških lokacija koje su tamo otkrivene, oko 140 su iz perioda Maja.

Neke pećine ili otvori imali su poseban značaj za Maje, čiji potomci i danas naseljavaju ovaj region.

Osim ljudskih ostataka, oni su pronašli i kosti džinovskog lenjivca, zatim izumrlih vrsta slonova i medveda iz vremena pleistocena, saopštilo je meksičko Ministarstvo kulture.

Nivo vode povećan je za 100 metara na kraju ledenog doba, što je dovelo do plavljenja podzemnog sistema pećina i stvorilo idealne uslove za očuvanje ostataka izumrle megafaune iz doba pleistocena.

Geološka epoha najkasnijeg ledenog doba počela je pre 2,6 miliona godina, a završila pre oko 11.700 godina.

Autor: Srna

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.