Osam decenija rada Novosadskog instituta za ratarstvo i povrtarstvo

Izvor: Radio 021, 26.Okt.2018, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam decenija rada Novosadskog instituta za ratarstvo i povrtarstvo

Svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu, Novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo obeležio je danas veliki jubilej - 80 godina postojanja.

Direktorka Instituta dr Svetlana Balešević Tubić istakla je dostignuća i značaj koji Institut ima u Srbiji,  a i van granica naše zemlje.

- Do sada je u Institutu stvoreno preko 1.200 sorti i hibrida, od čega je nešto više od 1.000 registrovano i gaji se u inostranstvu. U otvorenoj konkurenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na svetskom tržištu, Institutske sorte i hibridi su prisutni u više od 30 država, od Argentine, preko zemalja Evropske unije, Ukrajine, Rusije, do Kine i Indije. Sa ponosom želim da istaknem da imamo moćan naučni tim od preko 100 istraživača, od čega je 93 doktora nauka. Njima asistira preko 300 visokoobrazovanih, i radnika različitih profila, što je garancija kvaliteta svega što Institut nudi - semena, tehnologije, obrazovanja i usluga - navela je dr Svetlana Balešević Tubić.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti, a premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je Institut pravi primer dobre saradnje nauke i privrede koji u poslovanju na najbolji način objedinjuje nauku, tehnologiju, proizvodnju, obrazovanje i usluge.

Brnabić je istakla da je malo naučnih institucija koje mogu da se pohvale dugom tradicijom i modernim poslovanjem i zato je Vlada u maju proglasila Institut za ratarstvo i povrtarstvo institucijom od nacionalnog značaja.

- Institut je pravi primer dobre saradnje nauke, poslovnog sektora, privrede i u poslovanju na najbolji način objedinjuje nauku, tehnologiju, proizvodnju, obrazovanje i usluge - ocenila je premijerka.

Kako je rekla, višedecenijski rad generacija naučnika rezultirao je time da su sorte i hibridi proizvedeni u Srbiji prisutni u više od 30 zemalja, a semenski proizvodi "NS seme" prepoznatljiv izvozni proizvod. Brnabićeva je navela i da je uspeh Instituta to što se domaći poljoprivrednici u velikom broju odlučuju da na njivama koriste njegove proizvode, uprkos velikoj konkurenciji semena na tržištu.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je ocenio da je jubilej Instituta za ponos i poštovanje, pre svega zbog svih onih koji su ovaj institut stvarali i razvijali, i koji to čine i danas, kao i zbog rezultata koje je on ostvario tokom osam decenija svog neprekidnog trajanja.

On je dodao da je posebnu ulogu u razvoju te ustanove imala neposredna veza sa poljoprivrednim proizvođačima, koji sorte i hibride selektirane u njoj gaje na svojim njivama.

- Njihova polja su i provera i potvrda onog što vi stvarate na Institutu. To je obrazac saradnje nauke i privrede kakav želimo i u svim drugim oblastima i koji ćemo podržati svim sredstvima koja su nam na raspolaganju. Bez takve saradnje, interakcije naučnih dostignuća i njihove praktične primene, teško može da se ostvari nivo razvoja naše zemlje kojem težimo i za koji imamo kapacitete, a u čemu upravo poljoprivreda ima posebno mesto - istakao je  Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je da je Institut lider i simbol ne samo Novog Sada već i cele zemlje, i jedna od najvažnijih karika u agraru, koji je, kako je rekao naša velika šansa za budućnost.

Institut je osnovan 1938. godine odlukom Ministarstva poljoprivrede Kraljevine Jugoslavije, kada je oformljena Poljoprivredna ogledna i kontrolna stanica u Novom Sadu iz koje je nastao današnji Institut.

Osnovna i primenjena istraživanja usmerena su na stvaranje sorti i hibrida ratarskih i povrtarskih sorti, kao i velikog broja krmnih, industrijskih, lekovitih i začinskih biljaka. Do sada je u Institutu stvoreno više od 1.248 sorti i hibrida, od čega je nešto više od 1.099 registrovano i gaji se u inostranstvu.

Osim naučnog dela, Institut razvija i komercijalni, pa je pre nekoliko godina plasirao i novu robnu marku "NS seme", koja je jedan od prepoznatljivih izvoznih proizvoda iz Srbije.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.