On nju na večeru, ona usku haljinu, objave 7 storija i 31 fotografiju. O kojoj romantici govorite?

Izvor: Luftika.rs, 01.Mar.2021, 00:10

On nju na večeru, ona usku haljinu, objave 7 storija i 31 fotografiju. O kojoj romantici govorite?

Došlo je vreme kada raste broj samih, usamljenih ili u ljubavi nesrećnih ljudi.
Ljubav gotovo da je postala misaona imenica, a „za ceo život, dok nas smrt ne rastavi“ pretnja. Najveći uzročnik ove situacije jeste što se fokus nalazi na fizičkom izgledu, statusu u društvu, moći i bogatstvu. Devojke teže što atraktivnijem i seksipilnijem izgledu, dok muškarci više slede put uspeha.
Gledajući kroz određene prizme koje je društvo definisalo, zaboravljaju da pogledaju duboko >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << u sebe i u unutrašnji svet druge osobe. Takvim izborom pronalaze partnere sa kojima najčešće bivaju pogođeni idealizacijom koju zaljubljenost pruža. Ali nažalost, takva vrsta ljubavi nije trajna. Partneri se vremenom upoznaju dublje i projekcija idealizovanog bića počinje da bledi – to budi suočavanje sa razočarenjima i dosadu, nakon čega dolazi do prezasićenja i rastanka.
Nasuprot zaljubljenisti, prava ljubav je u osnovi duboka, posvećena vezanost za nekoga. Ona je zasnovana na poverenju, empatiji i sigurnosti.
Trenutnu situaciju u društvu i kulturi, navelo je jednog muškarca srednjih godina da u fejsbuk grupu „Poezija, mudre misli i crno bele fotografije“ postavi sledeći tekst:
Moja su mi lutanja od žene do žene, od jedne nevažne veze do druge, pokazala da suštinska forma romantike zapravo ne postoji. Ja sam se usudio za to naći krivca, pa sam prstom upro u zapad. Zagalamio sam na internet, na jutjub i društvene mreže, na komercijalizaciju svega što je intimno, probao dokazati da nije bolje čim je moderno i vikao sam ljudi, oni nas vuku za džep u smjeru koji njima odgovara… ali su mi samo rekli da ohladim, da smanjim frustracije i da se prepustim. Čemu bolan da se prepustim?
Da mu jebem mater, o kojoj romantici govorite? On nju na večeru, ona usku haljinu, njih dvoje sedam storija i trideset jednu fotografiju i eto ga ljubav? O tome pričamo? Internet nas naučio da je ljubav primanje, dobijanje pažnje i uživanje, pa smo odjednom svi neovisni i samostalni jer smo svi suhe dame i frajeri.
Muškarac da ima novca, da obavezno plati svaku kafu i izlazak, da ima auto i da ispuni svaki njen san. Žena da je okupana svim nijansama šminke i profesionalac u svakom selfi uglu, da je dovoljno dobra i poslušna, da okrene dupe kako on želi, šapne pravu stvar u pravi čas i puf, ljubav. Koja bolan romantika? Gdje? U njenom „fališ bebo“, u „volim te“ i jednokratnim riječima? U fotografiji? U njegovom „prelijepa si“, citatima Balaša i podijeljenim pjesmama na zidu?
U čemu je kvaka, da i fine cure, i drolje, i one između, da i fini momci, i ženskaroši i oni između, više ne znaju voljeti? Ozbiljno vas pitam, nije ovo ni tekst ni umjetnost – ovo je čista frustracija umotana u blogirani post. Šta je fol? Zar nam je veličina poljupca, snaga zagrljaja ili uzdah u seksu mjerilo toga koliko se volimo?
Moj je rahmetli djed 11 godina brinuo o svojoj nepokretnoj ženi. JEDANAEST GODINA. Znate li vi koliko je to života? Jecajući je spustio u zemlju na početku dvanaeste pa umro od tuge godinu kasnije. Gdje ste muškarčine 21 vijeka, isprsite se! Koji bi među nama 11 godina nekom stavljao hranu u usta, nosio u klozet i čistio prljave gaće? Dame drage, i za vas nešto: moja prva komšinica dvadeset i dvije godine čeka da se njen muž koji je nestao u ratu, vrati kući. Nema drugog, za nju ne dolazi u obzir niko osim njega. E koga bi naše moderne djevojke čekale dvadeset i dva dana, kamoli godine? Svako bi slatki dio veze i ljubavi, svako bi poljupce i seks i putovanja – a kad zagusti, pacovi napuštaju brod.

Odužio sam, izvinite, ali još ovo ću da kažem i dosta mojih frustracija za danas – Znate šta je meni romantika? Muškarac koji povraća u dvadeset nekom danu bolesti i žena koja mu vlažnom krpom briše čelo i govori da će sve biti dobro a on je tjera od sebe jer ne želi da ga ona vidi takvog.
Ljubav je u djelu, ljubav je u raspadnju, ljubav je u bolesti, ljubav je u smrti, ljubav je u dugovima, ljubav je u svađama, ljubav je u mirenju, ljubav je svugdje osim u riječima.
Ako je na vas dati tekst ostavio utisak koliko na mene, sigurna sam da ćete nakon njegovog čitanja prepoznati uzrok smanjene koncentracije ljubavi u nama i oko nas.
Ni haljinu ne valja krpiti, a kamoli ljubav: Najlepši citati Meše Selimovića

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.