Ombudsman zabrinut zbog prinudne naplate doprinosa od poljoprivrednika

Izvor: Radio 021, 01.Feb.2017, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman zabrinut zbog prinudne naplate doprinosa od poljoprivrednika

Zaštitnik gradjana Saša Janković izrazio je danas zabrinutost zbog najave početka prinudne naplate duga poljoprivrednika za doprinose i obavezno socijalno osiguranje, koji iznosi više od 90 milijardi dinara.

Janković je u saopštenju naveo da je dug poljoprivrednika prema javnim fondovima ogroman, kao i da su mnogi poljoprivrednici već sada u takvoj situaciji da ne mogu da plate dugovanja.

"Tim ljudima će radi duga biti prodavana imovina i tako će biti u još >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << goroj situaciji, a obaveze će morati da nastave da plaćaju. Zato je moja dužnost da javno postavim pitanje pravičnosti, pravilnosti i odmerenosti zakonskih rešenja, odnosno poštovanja ustavnog načela socijalne pravde", naveo je ombudsman.

On je pozvao nadležne da sagledaju materijalni položaj poljoprivrednika i nejednake mogućnosti plaćanja vlasnika malih gazdinstava i velikih poseda, "ali pre svega sliku sela iz kojih mladi odlaze, a ostaju stari sa minimalnim penzijama".

"Kako će Narodna skupština i Vlada odgovoriti na to pitanje, njihovo je pravo, ali moraju da razumeju da problem postoji i neće nestati, već samo rasti, ako se nešto ne promeni", ocenio je Janković. Zaštitnik je dodao da bi mnogi dužnici mogli da ostanu bez njiva pošto je Poreska uprava počela da šalje opomene.

"U osnovi takvih mera je zakonsko rešenja po kome svaki vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, bez obzira na veličinu poseda, mora da plati istu osnovicu za penziono i zdravstveno osiguranje od oko 96.000 dinara godišnje. Na tu nepravdu su upozoravali poljoprivrednici u obraćanju Vladi pre dve godine, najavljena je čak i promena propisa Zakona u PIO fondu, ali pomaka nema", naveo je Janković.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.