Izvor: Radio 021, 19.Jun.2019, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oksford: Univerzitet dobio 150 milina funti od američkog biznismena

Stiven Švarcman, blizak prijatelj Donalda Trampa, dao je britanskom univerzitetu najveću donaciju u istoriji.

Getty ImagesStiven Švarcman i Donald Tramp

Univerzitet u Oksfordu dobio je 150 miliona funti za novi institut koji će se baviti etikom i razvojem veštačke inteligencije.

Ovo je najveća pojedinačna donacija jednom britanskom univerzitetu, a univerzitetu je novac uplatio Stiven Švarcman, američki milijarder koji je savetovao Donalda Trampa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kao i druge republikanske predsednike.

Iz britanske vlade su saopštili da je ovo investicija koja je „značajna" za ceo svet.

Univerzitet Oksford negira da je odbio Stormzijevu stipendiju Privatne škole: vrhunsko obrazovanje ili plaćene diplome Siniša Mali i doktori nauka: Kako zaista izgleda doktorirati u Srbiji Vlada nepripremljena

S obzirom na to da britanski univerziteti nisu sigurni da li će imati novca za istraživanja zbog Bregzita, ova donacija je veoma značajna za Oksford.

Švarcman je izvršni direktor kompanije Blekstoun i jedan od najpoznatijih američkih milijardera.

Zbog raskošnog načina života ranije je bio kritikovan. Međutim, odnedavno je počeo da uplaćuje značajne sume školama i obrazovnim ustanovama.

Švarcman je rekao za BBC da novac daje Oksfordu, jer razvoj veštačke inteligencije vidi kao glavni problem našeg doba.

„U ovom trenutku, vlasti su u potpunosti nespremne da se bavi ovim, a i zašto bi kad je to druga vrsta tehnologije", rekao je on i dodao da će vlasti jednog dana morati da se oslanjaju na velike univerzitete kao što je Oksford.

BBCStiven Švarcman sa profesorkom Luis Ričardson sa Oksford univerziteta

Neki ekonomisti upozoravaju da bi širenje veštačke inteligencije moglo da ima značajan uticaj na društvo - uključujući i gubitak radnih mesta zbog automatizacije.

Švarcman je prethodno donirao 350 miliona dolara Institutu u Masačusetsu (MIT) kako bi centar za računarstvo i veštačku inteligenciju ovog univerziteta mogao da nastavi sa radom.

Istraživanja na Oksfordu obuhvataće i predmete kao što su jezik i filozofija.

Švarcman je rekao da je važno da ljudi pamte šta je ljudsko biće.

„Zašto smo ovde? Koje su vaše vrednosti? Trebalo bi da želimo pozitivno i produktivno društvo", kaže Švarcman.

Getty ImagesOksford je jedan od najprestižnijih univerziteta na svetu

Za univerzitete prihvatanje velikih donacija može da bude i rizično, ukoliko se kasnije pojave kontroverze.

Profesorka Luis Ričardson, prorektorka univerziteta na Oksfordu kaže da se donacije i pokloni proveravaju pre nego što se prihvate.

U novoj zgradi će se nalaziti i koncertna dvorana.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.