Izvor: Radio 021, 12.Feb.2019, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oformljena komisija za doktorat Siniše Malog, izveštaj na proleće

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je, gostujući na N1, da je oformljena komisija za preispitivanje originalnosti doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog i da ona ima rok od 60 dana da donese izveštaj.

"Na proleće ga možemo očekivati, videćemo šta će biti sadržano u njemu", dodala je rektorka.

Građanske proteste koji se održavaju već nedeljama u mnogim gradovima zemlje do sada je podržalo 1.435 profesora i nastavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, univerziteta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Ono što je sigurno, tom broju je doprinela i izjava ministra prosvete Mladena Šarčevića koji je na N1 izjavio da tu nema ozbiljnih imena.

Na tu izjavu je reagovala i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, koja je navela da ličnost svakog člana univerzitetske zajednice mora uvek biti poštovana u skladu sa ustavnim i zakonskim jemstvima integriteta, dostojanstva i prava na privatnost.

Komentarišući u Danu uživo reakciju profesora i podršku protestima, rektorka kaže da je veoma važno da se jasno definiše šta je uloga univerziteta u društvu, kao institucije od nacionalnog značaja i koja je naophodna da bi se postigao odgovarajući nivo obrazovanja u našoj zemlji, koji, kako kaže Popovićeva, još nije dovoljno visok. Radi se o instituciji koja treba da stvara odgovorne građane i građanke i koja je plodno tlo za ljude koji žele da preispituju prostor i vreme u kom žive, dodaje.

Iako je jasno definisano propisima kakvo je delovanje unutar univerziteta, gde nema politike, pravo pojedinca i pojedinki je da mogu javno da izražavaju svoje mišljenje i upravo je to ono što se dešava sada, učešćem građana u protestima, navodi Popovićeva.

Upitana o izjavi ministra Šarčevića, kaže da smatra da je ona nesrećna i konstatuje da je svakako povredila deo akademske zajednice. "Napravljeno je jedno zaoštravanje koje nikome nije potrebno, a naravno mi živimo u demokratskom društvu i svako mišljenje pojedinca je važno, i ne smemo da prenebregnemo mišljenje pojedinaca i pojedinki u našem društvu", istakla je gošća N1.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.