Izvor: Radio 021, 05.Sep.2019, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održano prvo ročište po tužbi Andreja Vučića protiv Bore Novakovića

Suđenje po tužbi koju je Andrej Vučić podneo protiv člana Predsedništva Narodne stranke Borislava Novakovića zbog njegove izjave da je "Andrej Vučić, bez ikakvih formalnih ovlašćenja, na vrhu neformalnog sistema odlučivanja u Vojvodini", održano je juče pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu.

"Na suđenju sam ostao sam pri svojim tvrdnjama da je stvoren neformalni sistem odlučivanja i da iako Andrej Vučić nema nikakva formalna ovlašćenja ni u Novom Sadu niti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Vojvodini, on donosi sve suštinske odluke", rekao je Novaković posle suđenja.

Novaković je istakao da, kada je reč o političkim procesima u Novom Sadu i Vojvodini, ne postoji nijedan takav proces, bitan ili manje bitan, koji je mimo kontrole Andreja Vučića.

"U Vojvodini predstavnici vlasti, gradonačelnici i predsednici opština, ni o čemu ne odlučuju, nego o svemu odlučuju koordinatori SNS-a, koji podnose izveštaje, pitaju za odluke i dobijaju saglasnost o tome šta da rade direktno od Andreja Vučića", naveo je Novaković.

Advokat Vladimir Gajić, koji zastupa Novakovića, rekao je da je Vučić na suđenju ostao pri tvrdnji da ne utiče na politiku i vlast u Vojvodini i Srbiji, dok je Novaković izneo sasvim drugačije ocene o Vučićevom uticaju.

"Andrej Vučić je na naše pitanje odgovorio da nikada ne prisustvuje službenim događajima koje organizuje izvršna vlast u Vojvodini, ali smo ga demantovali i pokazali fotografije na kojima on sa Vučevićem otvara novi sistem kanalizacije“, rekao je Gajić.

Gajić je istakao da to samo govori u prilog činjenici koju je izneo sadašnji ministar finansija Siniša Mali u intervjuu jednom hrvatskom mediju da je "Andrej Vučić siva eminencija svog brata i predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

Gajić je naveo da će suđenje biti nastavljeno u decembru, a kao svedoci su pozvani Mali, Vučević i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović.

"To pokazuje koliko Andrej Vučić navodno nema nikakav uticaj, a može da pozove ovako 'efektne' svedoke da svedoče u njegovu korist", rekao je Gajić.

SNS: Slučaj obiluje gomilom laži

"U čitavom slučaju koji obiluje gomilom izrečenih laži od strane nekadašnjeg funkcionera Demokratske stranke i prvog čoveka Novog Sada, jedino je pozitivno to što se Novaković odazvao pozivu Suda i prisustvovao suđenju. Ipak, poznajući natprirodne moći ovog diplomiranog marksiste, Srpska napredna stranka predlaže da mu se u decembru, za kada je zakazano novo ročište, obezbedi video link iz Soluna, jer nije isključeno da u tom trenutku bude na svojoj omiljenoj destinaciji sa koje je svojevremeno glasao u Skupštini Srbije", navodi se u saopštenju gradskog odbora SNS-a.

U saopštenju se dodaje da bi "umesto što bez dokaza optužuje Andreja Vučića, Bori Soluncu bilo bolje da objasni građanima Novog Sada brojne afere koje su se dešavale tokom vladavine Demokratske stranke – od Razvojne banke Vojvodine do izgradnje Bulevara Evrope".

Zaključuje se da Novakovića prelazak u Narodnu stranku ne abolira ga odgovornosti. Ni njega, ni bilo kojeg funkcionera bivše gradske vlasti.

Mirović: Tvrdnje Novakovića plod retroaktivnog pogleda u ogledalo

Povodom tvrdnji člana Predsedništva Narodne stranke Borislava Novakovića o tome da Andrej Vučić upravlja Vojvodinom i Pokrajinskom vladom predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da se radi o ordinarnoj laži i izmišljotini koja je u funkciji propagande i širenja neistina i obmana, kojima su izloženi predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i članovi njegove porodice.

"Pokrajinskom vladom AP Vojvodine i poslovima koji su u njenoj nadležnosti upravlja sama Vlada, odnosno njeni članovi. Gospodin Andrej Vučić nikada nije uticao na donošenje bilo koje odluke u nadležnosti Pokrajinske vlade, niti je prisustvovao bilo kom događaju u njenoj organizaciji", naveo je Mirović.

Tvrdnje Borislava Novakovića, kaže Mirović, plod su retroaktivnog pogleda u ogledalo kada su u ime Demokratske stranke poslovima Pokrajinske vlade upravljali oni koji nisu bili njeni članovi - Boris Tadić preko ljudi iz svog Kabineta i Dušan Elezović, a Bojan Pajtić bio marioneta kojom su upravljali kao u lutkarskom pozorištu.

Mirović osuđuje ovakvu vrstu političkog delovanja "čija je suština obmana i prevara, a uzroci se nalaze u nesposobnosti opozicionih političkih stranaka da jasnom politikom i rezultatima privuku poverenje građana".

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.