Odbornici u petak odobravaju isplatu 22.000 dinara radnicima javnih preduzeća

Izvor: Radio 021, 22.Nov.2017, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbornici u petak odobravaju isplatu 22.000 dinara radnicima javnih preduzeća

Novosadska skupština u petak će raspravljati o trošenju budžeta u prvih devet meseci, kao i o odluci da se isplati solidarna pomoć od 22.620 dinara radnicima javnih preduzeća.

Prema izveštaju koji će se naći pred odbornicima, u budžet Novog Sada se za 9 meseci slilo 18,7 milijardi dinara, a utrošeno je tek malo više od 10 milijardi. Mada je budžet punjen skoro po planu, sa 98 odsto, trošenje je u velikom zaostatku i realizacija je tek 52,7 odsto. U izveštaju se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da su uzroci ovako loše realizacije "proceduralni razlozi, nedovršene javne nabavke i postupci sa ugovorenom dinamikom radova, kao i sprovođenja plaćanja do kraja izveštajnog perioda".

Ovogodišnji budžet grada planiran je na 25,5 milijardi dinara, od čega je kao suficit iz prošle godine prebačeno 4,5 milijardi.

Inače, Novosađani pokazuju koliko su revnosni u poštovanju obaveza, jer su prihodi od poreza nekoliko procenata iznad plana. Kada se gledaju troškovi, 85 odsto je otišlo za tekuće troškove, a tek oko 15 odsto u kapitalna ulaganja.

Skupština će dati i predlog za izmenu programa poslovanja javnih preduzeća kako bi se radnicima isplatila solidarna pomoć od 22.620 dinara na osnovu zaključka Gradskog veća od 12. oktobra i kolektivnog ugovora za javna preduzeća. Sa računa javnih preduzeća biće isplaćeno više desetina miliona dinara radnicima, a više o tome u ovom tekstu 021.rs.

Na dnevnom redu je i izveštaj o realizaciji investicija Spensa za prvih šest meseci i manja usklađivanja programa održavanja putne privrede i programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta, pri čemu se u drugom slučaju radi o preraspodeli više od 300 miliona dinara kako bi Grad mogao da plati sudske troškove po tužbama za naknadu štete i sudske presude za eksproprijaciju zemljišta.

Razmatraće se i plan Begeča, kao i predlozi da se izrade plan regulacije saobraćajnih površina u ulici Stevana Doronjskog i plan radne zone "Sever I".

Odbornici će promeniti i Odluku o ustanovama kulture čiji je osnivač Novi Sad kako bi se u nju dopisao Kulturni centar "Rumenka", jer su, nakon odluke o njegovom osnivanju iz februara, u međuvremenu pribavljene sve dozvole i zvanično je registrovan u sudu 20. oktobra, pa će uskoro početi da radi u Ulici oslobođenja 26 u Rumenci. Ovo će biti 12 ustanova kulture kojoj je grad osnivač.

Takođe, pred odbornicima je i odluka da se koriguje knjigovodstvena vrednost Parking servisa sa 25,7 na 140,7 miliona dinara, nakon što je urađena stručna analiza vrednosti imovine ove gradske firme.

Predviđeno je i da se promeni program rada Sterijinog pozorja, da bi se preraspodelilo 300.000 dinara za druge namene, kao i manje izmene programa rada Pozorišta mladih, bez finansijskih izmena. Pred odbornicima je i promena finansijskog plana Doma zdravlja, kojom se preraspoređuje dodatnih 25,8 miliona dinara iz budžeta grada za kupovinu opreme i radove u ovoj ustanovi.

Na Skupštini grada će se naći i dve zanimljive odluke. Prva je da je "Čistoća" tražila da se promeni odluka o osnivanju ovog preduzeća i ubaci poseban stav da je skraćeno ime firme "JKP Čistoća Novi Sad", u cilju registracije skraćenog poslovnog imena u registru privrednih subjekata Agencije za privredne registre.

Druga odluka je otpis duga jednog beogradskog preduzeća od tri i po evra. Skupština bi trebalo da po predlogu Vlade Srbije iz 2015. godine oprosti dug Društvu za proizvodnju ulja Rafinerija nafte Beograd, koje je u postupku privatizacije. Dug koji će Grad oprostiti ovom preduzeću je 426,08 dinara.

Odbornici bi trebalo da daju i saglasnost da Kej u Sremskoj Kamenici dobije ime po Velji ribaru, kao i da više ulica dobije imena, ali i da odobre zahtev Kluba malog fudbala "Kruna" da ponese ime Novi Sad.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarko@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.