Izvor: Radio 021, 25.Dec.2019, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor predložio šest kandidata za članove REM-a, Skupština bira tri

Odbor za kulturu i informisanje utvrdio je predlog šest kandidata za članove REM-a i uputio predlog Skupštini da po hitnom postupku razmatra kandidate od kojih će biti izabrano tri.

Predloženi kandidati su Nenad Zorić i Judita Popović, koje je predložio Odbor, zatim Zoran Simjanović i Božidar Zečević, koje su jednoglasno predložila udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora i Aleksandar Vitković i Dragomir Zupac, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << predloženi od Nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Kandidat Zorić, koji je tokom svoje karijere radio kao novinar i urednik u mnogim medijima, tokom razgovora na sednici Odbora, kazao je da smatra da je REM ključno mesto za regulisanje medija pogotovu u, kako je naveo, trenutnoj političkoj klimi, te da smatra da 20 godina koliko je radio u medijima mu daje dovoljno kvalifikacija da bude izabran za člana.

Judita Popović, koja je radila i kao sudija i kao tužilac, ali bila i narodni poslanik LDP-a, navodeći da se duže od 30 godina bavi pravom, kazala je da je bitno da se članovi REM-a potrude oko toga da se zakoni, za koje je kazala da nisu loši, primenjuju.

"Nemamo mi loše zakone ukoliko nema političkog uplitanja i cenzure", kazala je Popović i dodala da smatra da je REM institucija od velikog značaja i da se mora osnažiti.

Zoran Simjanović, srpski kompozitor muzike za film i pozorište i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu, kazao je da je zadovoljan što je predložen za jednog od kandidata članova REM-a, ali da je nezadovoljan radom medija jer, kako kaže, mnoge televizije sa nacionalnom frekvencijom ne deluju kao da imaju tu frekvenciju.

Izneo je očekivanje da bi REM i novi članovi mogli da urede neke stvari, poput prikazivanja rijaliti programa, i u tom smislu kazao da je svestan da se to emituje jer ljudi vole i hoće da gledaju, ali da je potrebno urediti vreme kada može da se emituje, odnosno da to bude u terminu kada neće biti dostupno deci.

Božidar Zečević srpski filmolog, istoričar filma, dramaturg i reditelj, profesor analize filma, osnivač i glavni urednik filmskog časopisa Filmograf, kazao je da je kao dugogodišnji filmski i televizijski kritičar zaprepašćen mnogim stvarima, a jedna od njih je oblast jezika i pisma u elektronskim medijima.

"Ako postanem član REM, neuređena oblast jezika i pisma, posebno govornog jezika, u elektronskim medijima biće jedna od oblasti na koju ću da se fokusiram", kazao je Zečević.

Aleksandar Vitković, kojeg je predložio Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, kazao je da ga za učestvovanje u radu REM-a motiviše to da unapredi rad REM-a, posebno vodeći računa o interesima nacionalnih manjina. Zupanc, predstavnik slovenačke nacionalne manjine, naveo je da želi da unapredi medijski položaj nacionalnih manjina u smislu njihovog pojavljivanja na sceni.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.