Od socijalne pomoći živi oko 8.200 porodica

Izvor: Radio 021, 12.Okt.2018, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od socijalne pomoći živi oko 8.200 porodica

Od socijalne pomoći, prema poslednjim podacima, živi 20.852 korisnika odnosno oko 8.200 porodica.

Osnovni uslov za sticanje prava na tu pomoć je da prihodi porodice ili osobe nisu veći od iznosa novčane socijalne pomoći, koja trenutno iznosi 8.283 dinara.

Česta primedba je da ne stiže uvek u prave ruke. Sanja Milatović iz Centra za socijalni rad Beograd navodi da se korisnici najčešće žale na iznos propuštene zarade, obračunati iznos koji stoji u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rešenju i koji se utvrđuje kod radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći.

Iznos propuštene zarade je onaj iznos koji bi taj radno sposobni korisnik mogao da ostvari svojim radom, ali nije bio u mogućnsoti.

Ima i situacija kada se korisnicima savetuje da tuže svoje srodnike za izdržavanje, što je najčešće situacija kod maloletne dece. "Ako postoji srodnik koji može da izdržava tu maloletnu decu, a u obavezi je po zakonu i može, onda on mora da ga tuži, jer samo sud utvrđuje obavezu izdržavanja i mora da donese tu pravosnažnu presudu. Onda se taj iznos socijalne pomoći umanjuje za taj iznos za koji je utvrđena obaveza izdržavanja", objašnjava Sanja Milatović.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Kako olakšati put do neophodne socijalne pomoći

Izvor: RTS, 12.Okt.2018

Od socijalne pomoći, prema poslednjim podacima, žive 20.852 korisnika, odnosno oko 8.200 porodica. Osnovni uslov za sticanje prava na tu pomoć je da prihodi porodice ili osobe nisu veći od iznosa novčane socijalne pomoći, koja je trenutno 8.283 dinara. Česta primedba je da ta pomoć ne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.