Izvor: Radio 021, 29.Okt.2020, 12:25

Novosadski univerzitet na još jednoj svetskoj listi: Najbolje rangiran u obrazovanju nastavnika

Univerzitet u Novom Sadu prvi put je rangiran na Times higher education (THE) listi najboljih univerziteta u svetu po oblastima.

Najnovija THE lista za 2021. godinu obuhvatila je 1.512 institucija u svetu koje su rangirane u okviru 11 oblasti, prenosi Dnevnik.

U fokusu ove liste su postignuća univerziteta u obrazovanju, istraživanjima, transferu znanja i na međunarodnoj sceni, koja se ocenjuju kroz 13 indikatora. Istraživanjem je obuhvaćeno više od 1.900 univerziteta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Od ukupno 11 oblasti, Univerzitet u Novom Sadu rangiran je u osam. Iznad 501. mesta nalazi se u oblasti obrazovanja koje uključuje obrazovanje nastavnika i akademske studije iz obrazovnih predmeta, iznad 601. mesta je u oblastima biznisa i ekonomije, kliničkih i zdravstvenih predmeta i društvenih nauka, između 601. i 800. mesta UNS je rangiran iz računarskih nauka, bioloških, veterine, poljoprivrede, šumarstva i nauke o sportu, a iz fizičkih nauka je između 801. i 1.000. mesta.

Pre rangiranja na ovoj globalnoj listi, Univerzitet u Novom Sadu već je bio pozicionirin na drugim listama najboljih univerziteta u svetu. Na Lajden rang listi za 2020. godinu nalazi se na 690. mestu, dok je u prirodnim naukama rangiran na 372. mestu, u matematici i računarskim naukama na 420, u društvenim i humanističkim naukama na 629, u fizičkim naukama i inženjerstvu na 701. mestu, dok je na 756. mestu u biomedicinskim i zdravstvenim naukama.

Pored toga, na WS listi po oblastima (WS World university rankings by subject) nalazi se između 301. i 350. mesta u oblasti poljoprivrede i šumarstva, na Vebometriks listi je na 934. poziciji, dok je na aktuelnoj Šangajskoj listi po akademskim predmetima rangiran između 201. i 300. mesta u prehrambenim naukama i tehnologiji, kao i u veterinarskim naukama.

UNS se ove godine nije našao na prestižnoj Šangajskoj listi po ukupnom kvalitetu, gde je prethodne dve godine  zauzimao poziciju između 901. i 1.000 mesta.

Autor: Dnevnik

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.