Novosadski sud presudio da je Pravni fakultet ponovo diskriminisao studente

Izvor: Radio 021, 31.Okt.2018, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadski sud presudio da je Pravni fakultet ponovo diskriminisao studente

Novosadski Viši sud utvrdio je da je Pravni fakultet postupio diskriminatorski kada je ove školske godine uveo obavezu da studenti koji polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku imaju obavezu da posle položenog prijemnog polažu i srpski jezik, pismeno i usmeno.

Pravnom fakultetu se ovom presudom "zabranjuje ponavljanje ove diskriminacije". Presuda je doneta na osnovu tužbe Saveza mađarskih učenika Vojvodine, pišu Novosti.

Podsetimo, Savez je prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << put tužio novosadski Pravni fakultet 2015. godine zbog diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni ispit na maternjem jeziku.

Početkom ove godine Apelacioni sud u Novom Sadu obavezao je Pravni fakultet da ubuduće organizuje prijemne ispite i na jezicima nacionalnih manjina uz ocenu da je fakultet, odbijajući da to učini, postupao diskriminatorski. Potom je u pravosnažnoj presudi navedeno da je Pravni fakultet postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine jer im nije omogućio polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku za prethodne tri školske godine.

Nakon presude, fakultet je omogućio studentima da polažu prijemni na mađarskom jeziku, ali uz obavezu provere znanja srpskog jezika, što je, kako je sad Viši sud utvrdio, diskriminacija studenata.

Dekan pravnog fakulteta Branislav Ristivojević nije komentarisao presudu.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.