Izvor: Radio 021, 10.Mar.2021, 18:01

Novosadski studenti briljiraju u robotici - Mozzart ih podržao pred Eurobot

Grupa studenata sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu sprema se za nastupe na međunarodnom takmičenju iz domena robotike, a finansijsku podršku za izradu robota su dobili od kompanije Mozzart.

Tim "MI" čine studenti četvrte godine studijskog programa Mehatronika, usmerenje Mehatronika, robotika i automatizacija.

Talentovani studenti pripremaju se za Nacionalno takmičenje u aprilu, a tri najbolje ekipe odlaze na međunarodni Eurobot koji se u maju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << održava u Francuskoj. Projekat se izrađuje pod mentorstvom profesora Mirka Rakovića, a učesnici su Milica Babić, Aleksandar Kičić, Slaven Petković, Aleksandar Lalić, Teodor Marić, Miloš Džudović i Filip Milić,

Prvi Eurobot održan je 1994. godine sa devet ekipa iz četiri zemlje, dok poslednjih godina takmičenje okuplja više od 50 timova.

"Svake godine prave se autonomni roboti sa potpuno novim karakteristikama. Naime, studijski komitet Eurobota u septembru formuliše zadatak, na osnovu koga ekipe tokom naredne godine treba da naprave robote. Pomoć kompanije Mozzart mnogo nam je značila, od sredstava koje smo dobili uzeli smo delove za robota koji su nam bili nephodni. Svaki mehanizam na robotu smo sami uradili. Mislili smo da će nam pola godine biti dovoljno za izradu, ali zbog cele situacije bilo je potrebno mnogo više vremena", rekao je član tima Slaven Petković.

Članovi tima "MI" su učestvovali 2019. godine na takmičenju Eurobot i osvojili 4. mesto. Pored toga, tim je razvijao robota za sajam automatizacije u Nürnberg-u. Cilj ovih projekata je da studenti razviju svoje veštine i unaprede znanja iz svih oblasti robotike i automatizacije.

Autor: Zakupljeni prostor

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Epidemija nije zaustavila istraživače sa FTN-a da nastave da prave aplikacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2021

Epidemija koronavirusa nije zaustavila istraživače sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, da nastave da prave aplikacije, koje će biti na korist čitavom društvu...Aplikacija za čitanje emocija "Rinekt" plasirala je tim inžinjera sa Fakulteta tehničkih nauka u finale start ap takmičenja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.