Novosadski osnovci učionicu zamenili vozom – crtali, učili i stvorili fantastične uspomene

Izvor: Luftika.rs, 21.Maj.2021, 15:01

Novosadski osnovci učionicu zamenili vozom – crtali, učili i stvorili fantastične uspomene

Oko sto učenika Osnovne škole “Petefi Šandor” ima priliku da časove iz likovne kulture, kao i iz još nekih predmeta, pohađa u vozu putujići na redovnoj liniji od Novog Sada do Odžaka.
Na ovu nesvakidašnju ideju došla je nastavnica likovne kulture u toj obrazovnoj ustanovi Marta Kiš Buterer koja je proglašena za jednog od najboljih edukatora Srbije u decembru 2020. godine.
Ona je, pored ličnog dela nagrade, dobila novac za unapređenje rada i iskoristila ga da na kreativan >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << način realizuje nastavu, nazvavši je “Edukacija u vozu”, i u saradnji sa Železnicama Srbije iznajmila deo vagona za učenike.
Održani časovi se beleže u školskom dnevniku i računaju se kao onlajn predavanja, odeljenja se dele na 15 učenika i časove drže dva nastvnika.
Kako je objasnila Marta Kiš Buterer, đaci smatraju da su časovi od 30 minuta u učionici monotoni, da se retko druže s pojedinim drugarima iz razreda jer već godinu dana idu u školu po posebnom rasporedu zbog epidemiološke situacije i da to utiče na njihovu motivaciju.
Foto: Ljilja Božić/Dnevnik Oko sto učenika Osnovne škole „Petefi Šandor”, osim što je crtalo, s pedagogom Elvirom Stefanović razgovaralo je i o izboru budućeg zanimanja
– Da bi kvalitetno usvojili gradivo, bitan je doživljaj dece, jer kada vide nešto uživo, mogu da uoče mnogo više detalja koja potom utiču na emocije i čula – pojasnila je Marta Kiš Buterer.
– Pošto smo se bavili pejzažom, govorili smo o umetničkom pravcu impresionizmu, a ranije sam im prosledila informacije o toj nastavnoj jedinici. Ti umetnici su izlazili u prirodu i prenosili na platno ono što vide i svoje utiske. Sada su se učenici našli u ulozi umetnika i iskusili su kako impresionista crta predeo. Kako su se pejzaži brzo smenjivali, đaci su mogli telefonom da uslikaju ono što vide kroz prozor vagona i da nacrtaju. Dakle, upotrebili smo i moderne tehnologije, koje su mladima izuzetno bliske – objašnjava nastavnica.
Iako je putovanje zabavno, njegovo osmišljavanje i organizovanje nije bilo lako i trajalo je nekoliko meseci, piše Dnevnik.
– Volim izazove i kad se hoće, kad radite s kolegama koji su otvoreni za novine i kada imate odličnu decu sve se može. Raduje me saznanje da imam priliku da ulepšam dan đacima, što je moj osnovni cilj – istakla je nastavnica Kiš Buterer.
Pedagog u OŠ “Petefi Šandor” Elvira Stefanović pojasnila je da deci znači da budu u kontaktu s vršnjacima, jer to podrazumeva razvoj ličnosti.
– Kada izlazimo iz poznatih okvira, pomeramo svoje granice jer to zahteva prilagođavanje. Koliko god ovo na prvi pogled delovalo kao običan izlet, mnogo je uticao na razvoj ličnosti učenika i njihovo shvatanje sveta oko sebe – rekla je ona.
-Deca razmišljaju o svom budućem pozivu ponekad “romantično” i misle da sve ide lako. Ovo je bila prilika i da se osvrnemo na zanimanja koja se “podrazumevaju”, poput konduktera, spremačice, blagajnice i drugih zaposlenih na železnici, te da učenici shvate da su i te osobe i poslovi jednako važni u društvu – objašnjava pedagog.
Atmosfera u vozu bila je vesela. Aleksa Stojčević, učenik sedmog razreda istakao je da je najsnažniji utisak na njega ostavio prolazak kraj reke tokom pljuska.
– U vozu je bilo zanimljivo družiti se s drugarima iz razreda i deliti utiske pošto se ne viđamo svakog dana u školi zbog onlajn nastave – kazao je Aleksa i dodao da će se tog časa, verovatno, sećati još dugo.
– Mnogo više sam naučio na času u vagonu jer je učionica monotona, a imali smo i jedinstvenu priliku da vidimo i da diskutujemo o različitim pejzažima koji su se smenjivali iz minuta u minut.
S njim se složila i Mina Smiljanić, koja se s puta vratila puna utisaka. Osim što je uživala u druženju, zapazila je i prenela na platno nebo prošarano kišnim oblacima. Kako je naglasila, ovakav vid nastave je mnogo zanimljiviji, pa je sigurna da je upamtila mnogo više informacija nego da je u školi.
Nastavnica Marta Kiš Buterer već godinama niže uspehe pa su tako radovi njenih učenika odneli prva tri mesta na nedavnom međunarodnom likovnom konkursu “Flora i fauna” u Skoplju. Tu nije kraj lepim vestima.
Kako bi se na pravi način pozdravila sa decom s kojom je radila tokom poslednje 4 godine, Marta Kiš Buterer organizovala je izložbu učenika osmih razreda OŠ “Petefi Šandor“ pod nazivom “Likovne pustolovine osmaka kroz online nastavu” koja se otvoara ovog petak, 21.maja.2021. u 19h u galeriji “Novosadskog Dečijeg Krlturnog Centra”, Kulturna Stanica “Mlin”.
Izvor: Dnevnik
Kikinđanin preležao koronu pa sa unukom posadio cveće u krugu bolnice u znak zahvalnosti

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.