Izvor: Radio 021, 20.Okt.2020, 09:48

Novosadska biciklistička inicijativa delila svetla i "mačije oči" neosvetljenim dvotočkašima

Oko 950 biciklista ove godine je, do septembra, zaustavljeno u vožnji jer nisu imali osvetljene dvotočkaše, što je suprotno zakonu.

Na ovaj podatak podseća Novosadska biciklistička inicijativa i dodaje da su biciklisti u Novom Sadu, ipak, mahom dobro osvetljeni.

Prva istraživanja ovog udruženja u 2012. godini (na pet različitih lokacija) pokazala su da je svega 25 odsto biciklista pravilno osvetljeno, dok gotovo polovina njih nije imala nikakva svetla.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Svega pet godina kasnije, statistika je mnogo bolja i oko 43 odsto biciklista u Novom Sadu pravilno je osvetljeno, a zahvaljujući raznim kampanjama i apelima javnosti.

"Najbolje navike su imali mladi (oko pola pravilno osvetljenih), dok su u grupi od preko 60 godina najmanje vodili računa o ovoj obavezi. Da bi doprineli rešavanju problema, aktivisti i volonteri Novosadske biciklističke inicijative razgovarali su sa biciklistima i delili svetla. Udruženje je i ove godine u nekoliko uličnih akcija delilo svetlo, ali i katadioptere (popularne 'mačje oči'). U prve dve akcije podeljeno je 160 kompleta svetala biciklistima na dve lokacije, dok je u trećoj, jesenjoj, podeljeno 70 kompleta svetala i 40 katadioptera", navode u NSBI.

Kako dodaju, najveće iznenađenje predstavlja trenutna (ne)snabdevenost prodavnica katadiopterima, bočnim reflektujućim svetlima - iako biciklisti često nemaju katadioptere, od svih biciklističkih servisa u ovom trenutku više ni jedan nema katadioptere na stanju.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.