Izvor: Radio 021, 06.Okt.2020, 10:51

Novosađanima uskoro stižu obaveštenja o dugovanju za porez na imovinu, ko ne plati u roku dobija opomenu

Novosađanima će tokom oktobra na adrese stići obaveštenje Gradske poreske uprave - koliko duguju poreza na imovinu i do kada je rok da plate, a ukoliko u roku od najduže pet dana ne plate dug, stižu opomene.

Krajnja instanca, ukoliko građani ne plate ni nakon opomene, biće prinudna naplata, najavljuju za 021 u Gradskoj poreskoj upravi.

Da će Grad ući u naplatu dugovanja poreza na imovinu najavio je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. On je u nedavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obilasku radova na Adicama poručio da je zahvalan Novosađanima jer je naplata poreza na imovinu ove godine "fantastična".

"Čak i pod kovidom, bolje je od prošle godine. Novosađani su veoma savesni i odgovorni, sa izraženim lokalpatriotizmom i znaju da, kad izvršavaju svoje obaveze, pomažu svoj grad. Imamo dugovanja od oko dve milijarde dinara, duguju nam firme i građani, godinama unazad i pokrenućemo snažnu akciju da naplatimo sve te zaostale obaveze. Sve što naplatimo, investiraćemo u domove zdravlja, obdaništa, puteve, nove autobuse", poručio je Vučević.

Kako je dodao, iako 90-95 odsto građana redovno plaća porez na imovinu, mora da se institira i primeni sve što je na raspolaganju da i poslednjih 10 odsto građana izmiri svoje obaveze prema Gradu.

Naplata poreza na imovinu u Novom Sadu jeste bolja godinama unazad u odnosu na druge gradove, pokazuje i zvanična evidencija. Na pitanje 021 da li je gradonačelnik izjavom poslao upozorenje da će uslediti prinudna naplata dužnicima, u Gradskoj poreskoj upravi navode za naš portal da će se poštovati zakonska procedura, ali da ovog meseca idu obaveštenja na adrese.

"Redovnom analizom nenaplaćenih potraživanja po osnovu poreza na imovinu, Gradska poreska uprava utvrdila je da postoje obveznici koji nisu izmirili svoje obaveze o roku dospeća. Shodno tome, poreski organ će tokom oktobra uputiti pisano obaveštenje o stanju duga kojima se svi dužnici pozivaju da neplaćenu poresku obavezu izmire odmah ili najkasnije u roku od pet dana od prijema obaveštenja. Ono što je važno istaći je da će svim dužnicima biti omogućeno da u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, podnesu Zahtev za odlaganje plaćanja poreskog duga na rate, uz otpis kamate od 50 odsto, a kako bi izbegli dodatne troškove", kažu u upravi.

Ukoliko građanin u navedenom roku ne izmiri svoje obaveze ili ukoliko ne podnese zahtev za odlaganje plaćanja poreskog duga, Gradska poreska uprava pokreće postupak prinudne naplate - najpre izdavanjem opomene, a potom i samom prinudnom naplatom.

"Novi Sad ima višegodišnju tendenciju dobre naplate poreza na imovinu, s tim u vezi, prihod Grada Novog Sada po tom osnovu iz godine u godinu raste, te je 2019. godine iznosio 4,1 milijardu dinara. Poređenja radi, 2010. godine prihod Grada po istom osnovu iznosio je 1,6 milijardi dinara. Situacija prouzrokovana virusom COVID-19 nije se bitno odrazila na procenat naplate poreza na imovinu", dodaju u Gradskoj poreskoj upravi.

Novosađani su, kažu u upravi, finansijski disciplinovani, uredne platiše i veliki broj njih je već iskoristio reprogram i otplatio dug na rate, uz otpis kamate.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Uskoro stižu obaveštenja o dugovanju za porez na imovinu

Izvor: NoviSad.com, 06.Okt.2020

Novosađanima će tokom oktobra na adrese stići obaveštenje Gradske poreske uprave - koliko duguju poreza na imovinu i do kada je rok da plate, a ukoliko u roku od najduže pet dana ne plate dug, stižu opomene. Krajnja instanca, ukoliko..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.