Izvor: Radio 021, 31.Jan.2017, 18:32

Novosađani uče strance engleski na internetu i zarađuju preko 500 dolara

Novosađani uče strance engleski na internetu i zarađuju preko 500 dolara

Sve više Novosađana, uglavnom mladih, ali i onih koji žele dodatno da zarade, odlučuju da svoje znanje engleskog jezikа unovči, držeći internet lekcije osobama iz Azije.

Visoka stopa nezaposlenosti i rizik od siromaštva naterali su mlade da kada već sede kod kuće nešto pokušaju i da zarade. A to nešto ponekad može biti više od onoga što bi primali da rade puno osmočasovno radno vreme u nekoj od fabrika koje im se nude. Tokom jednog meseca, uz nekoliko predavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dnevno, na platformama za učenje stranih jezika može se zaraditi i preko 500 dolara.

Predavači sami odlučuju kada će držati čas koji traje 45 minuta, a lekcije se dobijaju sat vremena unapred. Na časove se može prijaviti najviše šest osoba, a osnovica koju dobijaju predavači je tri dolara po prijavljenom i uz to dobijaju bonus u zavisnosti od ocena koju dobiju. Tako se nekad dešava da za nešto više od 45 minuta neko zaradi oko 25 dolara, odnosno oko dve dnevnice u Srbiji.

Pre nego što ode na sezonski posao u SAD, student iz Novog Sada, Miloš Plavšić, odlučio je da novac zaradi predavajući engleski. Kako kaže za 021.rs, ovo je odlična prilika za one koji poznaju strani jezik da zarade, a da pritom sami odlučuju kada i koliko će raditi.

"Naravno, nemate radni staž, socijalno ili slično, ali da budem iskren, nekoj penziji u Srbiji se ni ne nadam. Ono što se vrednuje najviše je ta autonomija, radite kada želite, a od toga zavisi koliko ćete biti isplaćeni. Ja držim časove preko platforme 'iTutor' i tu je sve prilično uređeno. Kakav će vam čas biti zavisi od nivoa znanja osoba, pa ponekad imate one sa kojima možete da razgovarate, a nekad se zadesi neko ko je stvarno početnik. To je onda posebna priča, imaju jako loš izgovor, teško je objasniti neke stvari, pa često pokušavam vizuelno da nadomestim tu jezičku barijeru", priča Miloš.

Od onih koji predaju zahteva se profesionalnost, okruženje ne sme biti šareno, kako ne bi odvlačilo pažnju polaznicima. Prolaze se mnogobrojne provere, od poznavanja engleskog, preko kvaliteta internet konekcije i kamere. Sudeći po komentarima na portalima onih koji predaju na ovoj platformi, iskustva su različita. Uglavnom svi kao prednost ističu fleksibilno radno vreme i rad od kuće, dok je nekima zarada suviše niska, zbog čeka se žale na osnovicu od sedam i po dolara po osobi. Tokom predavanja najvažnije su ocene koje ostavljaju učenici.

"Koliko je to dobro, toliko je loše. Ponekad se dešava da na nekoj jednostavnoj lekciji dobijete dobre ocene polaznika i naravno veći bonus. Nasuprot tome, imao sam situacije kada dobijete da predajete lekciju o finansijskim izveštajima, savladate sve to i zamolite na kraju da vas ocene i oni to ne urade, jer ih mrzi ili zaborave. Onda dobijete ono osnovno. U principu ne postoje razlozi da se žalim, jer ovo je mnogo bolje nego da radim u nekoj prodavnici, da nemam prava i da imam bednu platu", dodaje naš sagovornik.

Oni koji se registruju na početku će biti na probnom tromesečnom radu, nakon čega bi trebalo da steknu sertifikat, prema kojem bi postali stalni predavači.

Iako je predavanje preko interneta u Srbiji postalo popularno pre dve-tri godine, Olgica Andrić onlajn časove drži već devet godina. Prema njenim rečima internet tržište nema granica, a to je posebno značajno za one profesore u manjim gradovima, koji da bi držali časove ne moraju da se sele.

"Naknade za onlajn časove su različite i svaki predavače može da pristane na njih ili ne, ali su sigurne jer se radi o poznatim kompanijama sa predavačima iz celog sveta. Recimo, na platformi 'Italki' možete naći profesora za sve jezike, a profesor sam određuje cenu nastave i ponudu kurseva. Međutim, da bi se bavio tim poslom mora da dostavi diplome koje svedoče da je kvalifikovan za to. Mnoge škole u Srbiji već sada nude onlajn časove, jer su svesne da to više nije trend, nego potreba", objašnjava Andrić.

Za internet platforme predavači često prolaze obuke, kako bi usvojili određeni način rada. Za Olgicu Andrić ovo je dobra praksa, jer predaju samo oni koji imaju sve kvalifikacije.

"U našem školstvu dešava se da strane jezike predaju oni koji uopšte nemaju kvalifikaciju za to, a ipak dobiju radno mesto na konkursu ili van njega. Zbog toga postoje situacije da nastavnik informatike predaje engleski ili nastavnik francuskog italijanski. Kao neko ko je dugo radio i u privatnim školama i držao časove, smatram da profesor lakše bude prevaren u 'oflajn' školstvu, gde često morate da se oslanjate 'na reč' poslodavca. U onlajn sferi poslovi su jasno definisani, a dobro je i to što su polaznici motivisani za rad, jer časove uzimaju kada njima odgovara, ne postoji ustaljenost", zaključuje Andrić za 021.rs.

Ono što je značajno za one koji žele profesionalno da se posvete onlajn predavanju jesu brojni "webinari" izdavačkih kuća, na kojima predavači mogu da se usavršavaju. To je posebno značajno, jer osoba ne mora da putuje u drugi grad kako bi ispratila novitete u metodici nastave.

Među popularnim sajtovima na kojima možete predavati engleski ili neki drugi jezik za novac su Italki, iTutor i TEFL.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Nastavak na Radio 021...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.