Izvor: Luftika.rs, 10.Maj.2019, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosađani protestuju ispred Skupštine Grada protiv izgradnje kafića u Limanskom parku

Novosađani će se okupiti danas ispred Skupštine Grada kako bi iskazali svoje protivljenje ideji gradske vlasti i urbanista da se u Limanskom parku podigne ugostiteljski objekat veličine 300 kvadratnih metara.
Događaj je nazvan „Pauza za Park“, organizuje ga novoosnovana Novosadska Inicijativa, a građani su pozvani da današnju pauzu za kafu iskoriste kako bi došli do lokalnog parlamenta „kako bi poručili gradskim ocima da ne podržavaju otimanje javnih prostora i zelenila >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << od građana“, piše 021.
Početak okupljana je zakazan za 9 časova, pred početak sednice Skupštine Grada.
Odluka o izgradnji ugostiteljskog objekta u Limanskom parku deo je spornog urbanističkog plana za ovaj deo grada, kojim je predviđena i izgradnja nekoliko javnih garaža.
Kafić od 300 m2 u Limanskom parku je novo remek delo naših urbanista
Na taj plan su Novosađani podneli nekoliko hiljada primedbi, ali je prihvaćen samo deo njih, odnosno smanjen je broj garaža.
Primedbe su se odnosile i na ugostiteljski objekat, ali one nisu usvojene.
Kako kažu u ovoj inicijativi za 021.rs, učestala urbanistička praksa novosadskih čelnika u tretmanu javnih prostora doprinosi dehumanizaciji grada, „gde više nijedan prostor nije pošteđen pojave suštinski ispraznog sadržaja“.
„U tom delovanju nisu izostavljeni čak i oni prostori značajni za kvalitet života u strogo urbanoj sredini. Poslednja ideja gradskih institucija da se u okviru Limanskog parka dozvoli izgradnja ugostiteljskog objekta veličine 300 metara kvadratnih je očigledno nastavak nedostatka sluha za stvarne potrebe građana. Novosađanima je još sveže sećanje na apsurdnu najavu o Dino parku u okviru Železničkog parka čija je realizacija sprečena inicijativom građana. Izlišnost ideje o ugostiteljskom objektu ne leži samo u činjenici da neposredna okolina Limanskog parka obiluje identičnim sadržajem, što u suštini kontrira bilo kakvoj argumentaciji o potrebi za istim. Problem za korisnike nastaje kada park, izgubi svoju najznačajniju namenu, preko potrebno odvajanje od intenziteta gradske sredine“, poručuju u Novosadskoj Inicijativi.
Dodaju da svako može da nasluti šta podrazumeva funkcionisanje jednog ugostiteljskog objekta i kako bi to uticalo na sam park.
Ukazuju i na to da je potrebno da se razumeju kontekst i kapaciteti same lokacije, koja je, kako navode, već ugrožena planiranom urbanizacijom u susednim blokovima.
„Umesto da formira više ambijentalnih celina i obogati ih zanimljivim mobilijarom, omogući višeslojno i promenjljivo korišćenje strukture parka, institucije nam opet nude laku zabavu. Na kraju je suvišno dodati da se radi o otimanju i smanjivanju javnih prostora i zloupotrebi njihove atraktivnosti u svrhu privatnog kapitala, a od čega građani nemaju stvarne i dugoročne koristi. Danas Limanski park sutra i tvoj kvart“, zaključuju u Novosadskoj Inicijativi.
Limanci poslali razglednice novosadskim odbornicima, pozdravimo ih i mi (FOTO)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.