Izvor: Radio 021, 17.Dec.2019, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novogodišnja jelka u Gruziji košta više od mesečne plate

Gruzija je mesto omiljenog evropskog božićnog drveta koje košta čak celu jednu platu u ovoj zemlji.

Razlog zašto lokalni stanovnici, ali i njihovi susedi, daju toliko novca za takozvane Nordmanove jelke, krije se u zaštiti šuma u ovoj zemlji.

Gruzijske jelke sade se u planinskom regionu Racha. Dok u Velikoj Britaniji za 55 i 70 funti možete dobiti dvometarsko stablo, endemske vrste jelki u Gruziji koštaju i četiri puta više.

Ipak, nije bilo uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tako. U prošlosti su Nordmanove jelke na gruzijskom tržištu bile dosta jeftinije, s obzirom da su sečene u ilegalnim šumama. Međutim, 2001. godine usled zabrinutosti zbog velikog krčenja šuma, primenjeni su novi propisi i veće novčane kazne za rešavanje ovog problema, što je značilo i daleko skuplje jelke.

Tako danas novčane kazne za prodaju ili prevoz nelegalno posečenih stabala u Gruziji iznose 415 dolara. Zbog toga, ukoliko Gruzijci žele božićnu jelku, njihova jedina opcija je kupovina stabla iz lokalnog rasadnika, ukoliko to sebi mogu da priušte.

Na primer, rasadnik na periferiji glavnog grada Tbilsija, specijalizovan za četinarsko drveće, prodaje dvometarske Nordman jelke po ceni između 294 i 519 dolara. S obzirom da je prosečna plata u Gruziji u 2018. iznosila 369 dolara, to znači da većina Gruzijaca mora da izdvoji i više od svojih mesečnih primanja za ovaj ukras.

Važno je naglasiti i da su cene visoke jer u Nordmanovim šumama jelke rastu izuzetno sporo. Da bi stablo izraslo do dva metra, nekada mu je potrebno i do deset godina.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.