Izvor: Radio 021, 29.Avg.2019, 11:00

Novi Sad na 52. mestu po transparentnosti, Sremski Karlovci među najgorim opštinama u Srbiji

Novi Sad je zauzeo 52. mesto od ukupno 145 gradova i opština na listi najtransparentnijih gradova prema analizi organizacije "Transparentnost Srbije" (TS).

TS je merila indeks transparentnosti u svim lokalnim samoupravama u Srbiji, na osnovu 95 indikatora, a konačne ocene, odnosno indeksi, su mogli da budu u rasponu od 0 do 100.

Indeks je zbir pozitivnih poena dobijenih iz indikatora koji podrazumevaju analizu sajtova, dokumenata, odgovora dobijenih na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zahteve za slobodan pristup informacijama i neposredan uvid u funkcionisanje uprave, odnosno uslužnih centara, kao i podataka dobijenih od drugih organa.

Novi Sad je u 2019. godini ocenjen indeksom 43, što predstavlja pad u odnosu na analizu iz 2017. godine kada je taj broj iznosio 48. Za više od pola indikatora transparentnosti Novi Sad je ocenjen nulom.

Tako se, na primer, iz ugla transparentnosti Novom Sadu može zameriti to što na sajtu ne objavljuje rezultate glasanja na poslednjoj sednici Skupštine, kao i to što se ne objavljuju podaci kako su pojedinačno i poimence odbornici glasali. Ne objavljuju se ni obrazloženja podnetih amandmana i ne postoje podaci o kontaktu građana sa odbornicima, što se, na primer 2015. godine radilo.

Periodični izveštaji o izvršenju budžeta nisu dostupni na sajtu Grada, a ni javne rasprave o budžetu se ne održavaju. Za razliku od 2015. i 2017. godine, na sajtu ne postoji opcija da građani prijave nepravilnosti u radu, odnosno kršenje zakona, ocenila je TS. Takođe, Grad ima neizvršena rešenja Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja iz prethodne godine, a podnošene su i žalbe zbog nedostavljanja ili ignorisanja zahteva.

Za razliku od mnogih drugih lokalnih samouprava i budžetskih korisnika, Grad Novi Sad nema stranicu posvećenu javnim nabavkama, niti su na sajtu objavljeni podaci o javnim nabavkama, kao što je to činjeno 2015. i 2017. godine, nalazi "Transparentnost".

Pozitivno je ocenjeno objavljivanje i dostupnost odluka koje usvaja Skupština grada, dostupnost službenog lista i vidljivost budžeta na sajtu, a prelazne ocene dobijene su i za postojanje šalter sale za pružanje usluga, objavljivanje kontrolnih lista gradskih inspekcija, održavanje redovnih konferencija za novinare i za druge stavke.

Sremski Karlovci na dnu liste

Sa indeksom transparentnosti od 22, Opština Sremski Karlovci našla se na 138. od ukupno 145 lokalnih samouprava, što znači da je ponela "titulu" jedne od najnetransparentnijih u Srbiji.

U tabeli sa ocenama transparentnosti Sremskih Karlovaca teško da se može naći neka stavka za koju nije upisana nula. Ne postoji jednostavan način da građani Sremskih Karlovaca vide odluke koje usvajaju Skupština i Gradsko veće. Nisu im dostupni ni predlozi akata pre razmatranja na sednci Skupštine, a ni rezultati glasanja nakon sednice. Gotovo sve što ima veze sa budžetom za građane je nevidljivo, nepostojeće ili nerazumljivo, pa Karlovčani teško mogu da utvrde gde ide njihov novac.

Opštinska uprava nema ni šalter salu u kojoj bi pružala sve usluge i informacije, a na sajtu ne postoje mehanizmi za prijavu korupcije.

Ukoliko bi neki građanin želeo da dođe do kontakta predsednika svoje mesne zajednice, to ne bi mogao da učini preko internet stranice opštine. Definisani termini za susret sa predsednikom opštine ili njegovim zamenikom ne postoje, a redovne konferencije za novinare se ne održavaju. Očigledan je i manjak javnih rasprava, nedostatak konsultacije sa građanima, netransparentnost kada je u pitanju broj zaposlenih u opštini i javnim preduzećima, kao i nedostatak lokalnog antikorupcijskog plana.

Karlovci se "nisu proslavili" ni transparentnošću izbora za direktore javnih preduzeća. Isti ili nisu sprovođeni ili za njih nisu objavljeni dokumenti na sajtu.

Iako retke, postoje i stavke koje su ocenjene pozitivno. Neke od njih su objavljivanje javnih nabavki na sajtu, dostupnost službenog lista na sajtu i objavljivanje rezultata javnih konkursa.

Od opština u blizini Beočin se nalazi na nezavidnom 98. mestu, a Temerin je prikupio dovoljno "poena" da se nađe na samom vrhu liste, odnosno na četrnaestom mestu.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.