Novi Sad: Otkrivena spomen-ploča Mladenu Bratiću, burne rekacije javnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2019, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad: Otkrivena spomen-ploča Mladenu Bratiću, burne rekacije javnosti

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je danas svečanosti povodom obeležavanja Dana Prve brigade Кopnene vojske u kasarni "Jugovićevo" u Novom Sadu, gde je otkrio spomen-ploču general-majoru Mladenu Bratiću poginulom na izvršenju borbenih zadataka 1991. godine.

Mirović je izjavio "da se reč vojska izgovara sa toliko poštovanja, jer se njome misli na hrabrost, sigurnost, zaštitu i mir".

On je rekao da se oružane snage Srbije, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i Prvu brigadu Кopnene vojske, iz dana u dan modernizuju i opremaju, a da država o njenim pripadnicima vodi sve veću brigu.

"Želimo dobro organizovanu, visokomotivisanu i snažnu vojsku, sposobnu da odvrati svakog potencijalnog agresora od bilo kakvih pretenzija", rekao je Mirović.

Dan Prve brigade Кopnene vojske 9. novembar, obeležava se u znak sećanja na dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Кraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad.

Brigadni general komandant Prve brigade Кopnene vojske Zoran Nasković kazao je da su novembarski događaji iz 1918. godine "nezaobilazni segment prošlosti i da treba da budemo ponosni na ovaj dan".

Foto: Beta / Dragan Gojić

Otkrivanje spomen ploče general-majoru Mladenu Bratićuje izazvalo je buru u javnosti i na društvenim mrežama, gde su građani Novog Sada, nevladine organizacije i političke partije izrazili negodovanje, jer je u pitanju Bratić, general-major i komandant Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina je ranije u saopštenju upozorila da je Bratić komandovao napadom na Vukovar i ocenila da se takvim potezom Vojska Srbije ruga žrtvama ratnih zločina iz ratova devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije.

Građanska Vojvodina je u saopštenju navela da je Bratić komandovao razaranjem Vukovara i dodala da je to bila "jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj istoriji ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine".

Diplomatska protestna nota Ambasadi Srbije u Zagrebu zbog spomen-ploče komandatu napada na Vukovar

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je danas diplomatsku notu Ambasadi Srbije u Zagrebu, kojom je izrazilo najoštriji protest zbog otkrivanja spomen ploče u Novom Sadu Mladenu Bratiću, general-majoru i komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, koji je komandovao napadom na Vukovar.

"Protestnom notom Republika Hrvatska je osudila taj čin i ponovno izrazila očekivanje od Republike Srbije i njenih institucija da odbace politiku relativizacije i veličanja zločina, čime se dodatno vređaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku", navodi se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo dodaje da je Republika Srbija "ponovo pozvana da se usmeri na proces suočavanja sa sopstvenom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošlog veka".

"Ovim protestom Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je iznova ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srpskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusedske odnose", zaključuje se u saopštenju.

Vojska Srbije je u saopštenju za javnost povodom obeležavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske, najavila otkrivanje spomen-ploče Bratiću u Spomen-sobi u vojnom kompleksu Dunavska, u centru Novog Sada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Ženevi da Hrvatska preuveličava značaj postavljanja spomen-ploče Bratiću, koji je komandovao napadom na Vukovar, dok, kako je rekao, širom Hrvatske postoje ulice nazvane po ideologu ustaškog pokreta Miletu Budaku.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je pre toga u Ženevi najavio da će Hrvatska uputiti Srbiji protestnu notu zbog otkrivanja spomen-ploče Bratiću.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.