Norveški ministar podneo ostavku zbog suprugine karijere

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2018, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveški ministar podneo ostavku zbog suprugine karijere

Norveški ministar saobraćaja Ketil Solvik-Olsen podneo je ostavku dajući prednost, na godinu dana, karijeri supruge lekarke, što je gest koji je pozdravljen kao primer za jednakost muškaraca i žena.

"Bilo je fantastično biti ministar saobraćaja i, zapravo, rado bih tako nastavio do kraja života. Međutim, sada sam došao do raskršća u životu kada je red na moju suprugu da nastavi svoj san. To je sporazum koji smo sklopili pre puno godina", kazao je Solvik-Olsen, član >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Stranke napretka (antiimigraciona desnica), koji je na tom položaju od 2013.

Njegova supruga Tone Solvik-Olsen prihvatila je na godinu dana posao u dečjoj bolnici u SAD.

Njegova odluka naišla je na oduševljenje na društvenim mrežama. "Vredno poštovanja", "fantastičan primer", reagovali su korisnici Tvitera. Pionir kao i ostale nordijske zemlje u tom području, Norveška zauzima drugo mesto, iza Islanda, u najnovijem izveštaju Svetskog privrednog forumu o jednakosti muškaraca i žena.

Stranka napretka je od 2013. u koaliciji s konzervativcima premijerke Erne Solberg, u međuvremenu proširenoj s malom liberalnom strankom desnog centra. Sve tri stranke predvode žene.

Autor: Hina

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.