Izvor: Radio 021, 27.Okt.2019, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveški bogataš daje 1,6 miliona dolara da pobije Darvinovu teoriju

Norveški brodovlasnik i jedan od najbogatijih Norvežana Ejnar Johan Rasmusen uložio je 1,6 miliona dolara u Fondaciju "Biokosmos" koja namerava da negira Darvinovu teoriju evolucije, promovišući pseudonaučnu teoriju inteligentnog dizajna.

Fondacija je pozvala na otvoreniju debatu o biologiji i kosmosu, a ciljna grupa su svi oni koji su zainteresovani za nauku i velika pitanja, posebno mladi, uključujući učenike.

Promovisanjem teorije inteligentnog dizajna, fondacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << veliča vrline pseudonaučne teorije da je priroda toliko precizno podešena i dobro napravljena da se nije mogla razviti prirodnom selekcijom i da se njome moralo upravljati.

Rasmusen (81) je izjavio za norvešku televiziju NRK da želi da što veći deo ovog modernog istraživanja bude dostupan javnosti.

"Na značajne načine se kosi sa Darvinom", objasnio je Rasmusen.

On se saglasio sa članovima Fondacije, koju čine danski profesor, lekar, građevinski inženjer i teolog, da se evolucija više ne može objasniti kao rezultat slučajnih promena ili prirodne selekcije.

Raša ttudej piše da je umešanost Rasmusena izazvala oštra reagovanja onih koji smatraju da moćni biznismen pokušava da utiče na obrazovni sistem u Norveškoj.

Norveški poslanik Torstin Tvet Solberg izjavio je da je potpuno pogrešno da bogataši pokušavaju da kupe pristup norveškim učionicama.

"To je previše alternativno i prilično je blizu besmislice", istakao je Solberg.

Postupak Rasmusena prokomentarisao je i istraživač sa Teološkog fakulteta "Ansgar" u Kristijansandu Martin Jakobsen, koji je rekao da o prirodi treba pitati naučnike, a o Bogu teologe.

"Kada se pitate kako se razvila priroda, treba da razgovarate sa naučnikom. Kada se pitate kako funkcioniše Bog, onda možete razgovarati sa teologom", istakao je Jakobsen.

Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.