Izvor: Radio 021, 01.Jan.2020, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niže tarife izvršitelja važe od danas, moguće i sporazumno namirenje duga

Nove tarife za izvršitelje počinju da se primenjuju od danas, 1. januara, ali se ovo ne odnosi na one postupke koji su već u toku.

Novim tarifama je smanjen broj odluka koje će izvršitelj moći da naplaćuje, kao i broj radnji koje će tarifirati. Predviđeno je da se ako dužnik plati dug u roku od osam dana od prijema rešenja o izvršenju naknada izvršitelju umanjuje za 60 odsto.

Takođe, ako se dužnik dobrovoljno iseli u roku od 30 dana, izvršitelj nema pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na naknadu za uspešno sprovedeno izvršenje. Izvršitelj više neće moći da naplaćuje rešenje o izvršenju u onim predmetima u kojima on, a ne sud, odlučuje o predlogu izvršenja.

Takođe, neće moći da tarifira pribavljanje onih podataka koji su dostupni elektronskim putem, a Pravosudni informacioni sistem omogućava elektronsko povezivanje izvešitelja sa različitim bazama podataka drugih državni organa, npr. sa bazom MUP-a o prebivalištu.

Javni izvršitelj, takođe, neće moći da tarifira ni održavanje elektronske prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari. Ujedno biće smanjeni i troškovi dostavljanja i drugih pojedinačnijh radnji.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da se od 1. januara očekuje dosta povoljniji položaj dužnika nego što je bio do sada, dok se kontrola nad radom javnih izvršitelja povećava. Kako je objasnila, nove izmene zakona onemogućiće nagomilavanje troškova dužnika.

"Tako za dug za komunalne usluge do 5.000 evra više neće moći da se proda nečija jedina nepokretnost. Izvršitelji neće moći da uzimaju dve trećine plate i penzije, odnosno polovinu za minimalce, a od izvršenja je izuzeta i sva dodatna finansijska podrška porodicama i deci", rekla je ranije Kuburović.

Od marta se uvodi e-aukcija kao novi transparentan i fer način javne prodaje nepokretnosti dužnika, kako bi se izbegle moguće malverzacije.

Prema sadašnjim tarifama, podsećaju, izvršitelji naplaćuju od 1.800 do 500.000 dinara.

Moguće dobrovoljno namirenje duga preko izvršitelja

Danas, 1. januara počinje da se primenjuje i mogućnost da javni izvršitelji posreduju između dužnika i poverilaca o naplati dugova.

Poverilac javnom izvršitelju podnosi predlog za dobrovoljno namirenje, a nakon pokretanja postupka izvršitelj o predlogu obaveštava dužnika. Izvršitelj posreduje u komunikaciji dužnika i poverioca, a može organizovati i zajedničke sastanke sa obojicom. Ako se dužnik i poverilac dogovore, postupak se okončava sporazumom koji obe strane potpisuju.

Rok u kom dve strane moraju da se dogvore je 60 dana, ili se postupak smatra neuspešnim.

U slučaju da potraživanje iz izvršne ili verodostojne isprave bude dobrovoljno namireno u celini ili delimično, kao i u slučaju zaključenja sporazuma između izvršnog poverioca i izvršnog dužnika, javni izvršitelj ima pravo na naknadu u skladu sa Javnoizvršiteljskom tarifom. Ona će padati na teret izvršnog dužnika, ali izvršitelji tvrde da bi troškovi trebalo da budu znatno manji jer se neće pokretati izvršni postupak.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.