Izvor: Radio 021, 20.Nov.2018, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nigerijac se predstavljao kao prva dama i na prevaru uzeo 20 miliona dolara

Jedan 48-ogodišnji Nigerijac pojavio se pred sudom u Lagosu u Nigeriji, gde odgovara zbog organizovanja prevara od 20,5 miliona dolara predstavljajući se kao prva dama zemlje.

Džulijus Anijavu Uče optužen je po deset tačaka optužnice prema zakonu o sajber kriminalu posle slanja lažnih imejlova, u kojima je tražio novac za humanitarne programe i potpisivao ih lažno kao Ajša Buhari, supruga nigerijskog predsednika Muhamadua Buharija.

On se izjasnio da nije kriv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pred višim saveznim sudom u Lagosu pre nego što mu je određen pritvor do novog ročišta zakazanog za 18. januar.

Još dvojici muškaraca određen je pritvor do tog datuma zbog sličnih optužbi.

Jedan od njih Agu Ifeanji Džordž, star 48 godina, predstavljao se kao Musa Mohamed, lekar u Siriji. On je tražio velike sume novca od svojih žrtava da bi mogao da "napusti svoju ratom zahvaćenu zemlju".

Jedna studija koju su 2017. zajedno sproveli Interpol i kompanija Trend Mikro o aktivnostima sajber kriminala u zapadnoj Africi, a posebno u Nigeriji, pokazala je veliki porast broja žrtava prevara preko interneta, od 132 odsto između 2013. i 2015. godine.

U Nigeriji, koju neki smatraju svetskom prestonicom onlajn prevara, počinioce nazivaju "Jahu dečacima" (Yahoo Boys). U izveštaju pod naslovom "Sajber kriminal u Zapadnoj Africi - rađanje podzemnog tržišta" navodi se da su se te prevare pojavile početkom 2000-ih.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

PREDSTAVLJAO SE KAO PRVA DAMA I MASNO ZARADIO: Nigerijac uzeo više od 20 MILIONA dolara na prevarama! Tražio pare za humanitarne akcije kao žena predsednika!

Izvor: Kurir, 20.Nov.2018

Jedan 48-ogodišnji Nigerijac danas se pojavio pred sudom u Lagosu, gde odgovara zbog organizovanja prevara od 20,5 miliona dolara predstavljajući se kao prva dama zemlje.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.