Ni 11 godina kasnije nema presude za napad na kolonu antifašista kod Doma vojske

Izvor: Radio 021, 19.Jul.2018, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni 11 godina kasnije nema presude za napad na kolonu antifašista kod Doma vojske

Vođa zabranjenog Nacionalnog stroja Goran Davidović, koji je optužen za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu" 2007. godine u Novom Sadu, ni danas se nije pojavio pred Višim sudom, pa je suđenje nastavljeno u njegovom odsustvu.

Optužnica je podignuta decembra 2008. godine, a njom su Davidović i Nedeljko Pešić optuženi da su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << okupljanje i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Davidoviću se sudi u odsustvu, jer je godinama nedostupan pravosudnim organima, a na današnjem ročištu pregledan je video materijal policije i medijskih ekipa koje su tada pratile događaje na ulicama Novog Sada. Viši javni tužilac Zoran Jakovljević sudu je predao tekst izmenjene optužnice.

Jakovljević je rekao da se u izmenjenoj optužnici precizira da je "grupa ljudi iz dvorišta i sa ograde Doma Vojske, gde su se nalazili iako im je policija zabranila okupljanje, nacistički salutirala podižući desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učesnika antifašističkog skupa, uzvikujući 'Srbija Srbima', 'Ubij pedera' i drugo".

"Nakon toga Davidović im je rukom pokazao da iz dvorišta krenu ka ogradi, usled čega je došlo do nereda i nasilja, tako što su se učesnici javnog skupa i osobe okupljene u Domu Vojske prvo verbalno sukobili, vređajući jedni druge, a potom i fizički, gađajući jedni druge flašama, kamenicama i drugim predmetima, usled čega je povređeno nekoliko osoba", rekao je tužilac.

Naveo je da se na snimku vidi kako Pešić na ogradi Doma vojske nacistički salutira i podiže tri prsta u vis, nakon čega je došlo do nemira i nasilja.

"Na taj način okrivljeni Davidović i Pešić izvršili su krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti", rekao je Jakovljević i dodao da je zaprećena kazna za to delo od jedne do osam godina zatvora.

Postupak polako ulazi u 12. godinu, a sudi se za incident koji se dogodio 2007. godine, kada je učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu", koji su krenuli prema Keju žrtava racije, u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske i pored policijske zabrane.

Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Danijel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović, ali je 2016. godine tužilaštvo odustalo od daljeg gonjenja optuženih za nasilničko ponašanje zbog načela po kojem se ne može u dva procesa suditi za isto delo.

Advokati Pešića i Davidovića tvrde da njihovi klijenti nisu učinili ništa što bi ih moglo dovesti u vezu sa izazivanjem nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, dok je većina oštećenih na suđenju rekla da su osetili netrpeljivost tokom incidenta i da su pripadnici Nacionalnog stroja uzvikivali uvredljive parole, a neki od njih i nacistički otpozdravljali u pravcu građana.

Suđenje Davidoviću i Pešiću biće nastavljeno 30. oktobra kada bi trebalo još da budu saslušana preostala dva pripadnika Žandarmerije koji su 7. oktobra 2007. obezbeđivali skup.

Otezanje suđenja podsticaj za nove napade

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je da "činjenica da ni jedanaest godina nije dovoljno da odgovorni za napad na kolonu antifašista u Novom Sadu budu osuđeni predstavlja veliku mrlju na obrazu ove zemlje".

"Ovoliko otezanje pokazuje da bi napad na antifašiste u Srbiji mogao proći nekažnjeno. Ujedno, to je i podsticaj za nove napade na sve one koji ne dozvoljavaju da se zaborave žrtve koje je ova zemlja podnela u borbi protiv fašizma i koji bi bili spremni da sutra ponovo izađu na ulicu i zaustave neonaciste u pokušaju da proslave rođendan Hajnriha Himlera ili nekog drugog zločinca", smatraju u LSV.

Autor: Beta, 021

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.