Izvor: Radio 021, 23.Okt.2019, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevladine organizacije upozorile na "slovenački Černobilj"

Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija iz Celja upozorile su na povišeni nivo teških metala u zemlji u tom slovenačkom gradu i okolini.

Zbog još nekoliko ekoloških problema, to mesto su opisale kao "slovenački Černobilj"

Predstavnik organizacija Boris Šuštar rekao je da su rezultati analize pokazali da prašina u Celju sadrži 100 puta više kadmijuma i 50 puta više drugih zagađivača, od kojih su mnogi kancerogeni, prenosi STA. Zagađenje kadmijumom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je, kako je rekao, ostavština hemijske kompanije, odnosno fabrike cinka Cinkarna Celje.

Šuštar je istakao da okolina fabrike obuhvata 17 hektara i da zalazi devet metara u zemlju, i da je zagađena "zapanjujućom količinom od 1,5 miliona kvadratnih metara uglavnom toksičnog otpada".

On je kazao i da ne veruje da je ijedna druga oblast u Evropi zagađena kao ta u Celju i pozvao je na sveobuhvatan pristup tom problemu.

Jedan od velikih problema u tom gradu predstavlja i zagađeno zemljište u školama i vrtićima, iako se neko vreme radi na čišćenju degradiranih oblasti. U planu je da se do kraja godine očisti pet dečjih igrališta i pet u 2020. godini, a u to je uloženo oko milion evra.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.