Nepoznato koliko je radioaktivnih gromobrana ostalo u Novom Sadu

Izvor: Radio 021, 31.Avg.2018, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepoznato koliko je radioaktivnih gromobrana ostalo u Novom Sadu

Novi Sad će do početka oktobra dobiti konačnu i tačnu evidenciju o broju preostalih radioaktivnih gromobrana u gradu.

U lokalnoj vlasti očekuju da će nakon toga konačno moći da se reši pitanje njihovog uklanjanja. Inače, pre nekoliko godina je istekao rok u kome je trebalo da stari gromobrani budu zamenjeni novim. Naime, u Novom Sadu se na još nekoliko desetina zgrada nalaze radioaktivni gromobrani, ali trenutno ne postoji tačna evidencija.

U Gradskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << upravi navode da taj podatak nemaju, dok se na osnovu ranijih podataka iz protekle decenije može samo pretpostaviti da ih je na stambenim objektima ostalo tek nekoliko i da se većina, kojih opet ne bi trebalo da bude više od pedesetak, nalazi na javnim i privrednim objektima.

Podaci koje 021.rs poseduje, a koji se odnose na ispitivanja koja su poslednjih godina radili pojedinci, neka udruženja građana i političke stranke u Novom Sadu, pokazuju da radioaktivnih gromobrana ima na nekoliko zgrada na Novom naselju, Detelinari i Bulevaru oslobođenja. Što se javnih objekata tiče, prema ovim nepotvrđenim spiskovima, tu su dve zgrade u okviru Kliničkog centra Vojvodine, Hotel Vojvodina, Hotel Zlatna Medalja, bisokop Arena, stanica policije u Kralja Petra, Dom penzionera u Futogu, Insititut za biologiju na Univerzitetu. Ostali se mahom nalaze na bivšim i napuštenim privrednim i industrijskim objektima i skladištima raštrkanim po celom Novom Sadu, poput Nive, Jugoalata, Hleba, Elektromonta, Autouniverzala, Elektroporcelana i tako dalje.

Upravo se utvrđuje na kojim se sve objektima nalaze radioaktivni gromobrani, jer kako su za 021.rs naveli u Upravi za zaštitu životne sredine, Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta za potrebe grada radi "Studiju rasporeda radioaktivnih gromobrana u Novom Sadu".

"Gradska uprava za zaštitu životne sredine u ovom trenutku ne raspolaže evidencijom o tačnom broju radioaktivnih gromobrana na teritoriji Grada Novog Sada. Započete su aktivnosti na rešavanju problema radioaktivnih gromobrana izradom Studije, koja će pored preciznog lociranja, obezbediti relevantne preduslove za bezbedno uklanjanje i odlaganje radioaktivnih gromobrana, kao i postavljanje odgovarajućih. Rok za izradu studije je 10. oktobar 2018. godine", navode u Gradskoj upravi za 021.

U budžetu je za izradu studije izdvojeno 498.000 dinara i nema novca za uklanjanje gromobrana jer tek treba da se utvrde tačni troškovi. Kako su objasnili u Upravi, potrebna sredstva za zamenu novim i odgovarajućim gromobranom, uz bezbedno odlaganje starih, zavisi od više činilaca, kao što su: ukupan broj radioaktivnih gromobrana, lokacija-dostupnost, transport, odlaganje i na kraju - od ponuđene cene u postupku javne nabavke.

Kako je sada već druga polovina godine, za očekivati je da novac za ovu namenu u budžetu bude obezbeđen tek u 2019. godini.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.