Izvor: Luftika.rs, 19.Feb.2019, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neobični rituali Šveđana zbog kojih nam je jasno zašto su jedan od najsrećnijih naroda

Šveđani su zanimljiv narod. Vredni su, ali izuzetno cene pauzu za kafu. Skromni su, ali se njihove zastave nalaze svuda i na prvu loptu mogu da deluju hladno poput klime koja ih okružuje, ali kad ih upoznate, topli su kao sauna.
Šveđani ne uživaju u ćaskanju i praznim rečima koji su mnogima potrebni da premoste neprijatnu tišinu, piše Buka.
Kad nemaju šta da kažu, Šveđani ćute, a retki su oni koji pozdravljaju susede na stepeništu ili u prolazu. Ponekad ne uzvrate ni konobari, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << a ni zaposleni u prodavnicama.
Komentirasanje vremena s nepoznatim ljudima deluje im kao besmislena, uzaludna aktivnost, naročito starijim generacijama. Od imigranta, studenata na razmeni ili turista, možda ćete i čuti pozdrav, ali od Šveđana ređe.
Ali, baš kad pomislite da su hladni i distancirani, iznenadiće vas topao zagrljaj umesto pozdrava.
“Zafikarite” poslepodne Najbolja stvar kod fike jeste što nema pravila. Možete da budete sami ili sa prijateljima, kod kuće ili u kafiću, u vozu, na poslu, bilo gde ili bilo kada.
Ali, objasniti nekome ko nije iz Švedske šta je fika nije najlakša stvar na svetu. Reč je o pauzi za kafu, i ujedno o nečemu što je mnogo više od kafe. Tu su i rolnice sa cimetom (kanelbullar), čokoladne kuglice uvaljane u kokos (chokladboll) i poslastica s marcipanom (semlor) ili neki drugi kolač po želji.
Ipak, fika ima dublje značenje od obične pauze za kafu s nečim slatkim.
Taj ritual je toliko upleten u njihovu tradiciju da, Šveđani ponekad provode fike i fike objašnjavajući prijateljima iz drugih zemalja kako je to vreme za opuštanje, zbližavanje s prijateljima, bolje upoznavanje ili odmor od dnevnih obaveza.
Fika je i resetovanje od napornog dana, navika koja navodi ljude da zastanu, sednu, budu svesni trenutka i pod uticajem šećera krenu u nove radne pobede.
Nova vremena i trendovi zdrave ishrane dopuštaju da se slatko zameni slanim zalogajima, pa nije “protivzakonito” naručiti tost s avokadom umesto šećernih kuglica. Da nema sreće bez fike potvrđuje i podatak da je Švedska među 10 najsrećnijih i najprijateljskijih zemalja.
Glavni grad fike je Stokholm, koji ima na stotine hipsterskih ili moderno uređenih kafića, a ako poželite da vam domaćin pokaže značenje tog rituala u punom smislu reči, možete i da ga unajmite.
Mala subota Mala subota nije rezervisana samo za Šveđane; Norvežani, Danci, Finci i Bugari takođe praktikuju tu naviku koju bi mnogi pripisali severnjacima.
U Švedskoj je lillördag ili mala subota dan kad su sluškinje imale slobodan dan jer su subotom radile, a u moderno vreme dan odmora zamenio je dan opijanja, i to sredom.
Doduše, ne tako intenzivnog kao tokom vikenda, ali ipak dovoljnog da se razbije nedeljna monotonija, napravi poneka glupost i stvore nove rupe u pamćenju.
Kod umerenih Šveđana reč je o ponekoj čaši vina ili piva, i druženju s prijateljima u kafićima koji sredom uveče nude popuste.
Moj život u Švedskoj: Odmor 5 nedelja, besplatna škola, početna plata 2000€

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.