Nemačka vlada pronašla rešenje za stare automobile na dizel

Izvor: Radio 021, 02.Okt.2018, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka vlada pronašla rešenje za stare automobile na dizel

Nemačka vlada je pronašla rešenje za milione Nemaca koji voze stare automobile na dizel, saopštile su partije u vladajućoj koaliciji.

Na kraju noćnog sastanka u Berlinu, zvaničnici konzervativaca i socijaldemokrata su objavili "koncept za čist vazduh i obezbeđivanje kretanja kroz gradove". Detalji će biti predstavljeni danas.

Političari i autoindustrija već mesec dana su pokušavali da pronađu kompromis oko organizovanja skupog osavremenjivanja vozila s dizel >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << motorima, tehnologije izmišljene u Nemačkoj. Račun bi mogao biti prilično veliki za proizvođače automobila, koji su varanjem na testovima zagađenja izazvali krizu. "Autoindustrija je izazvala problem, ona treba i da plati", rekla je juče ministarka za životnu sredinu Svenja Šulce iz SPD.

Vlada na raspolaganju ima tri tehničke mogućnosti koje mogu i da se kombinuju: zamena delova na automobilima, olakšice prilikom zamene najstarijih dizelaša i neprestana nadogradnja softvera za kontrolu emisije gasova.

Probleme vladi je stvorilo i to što je više nemačkih sudova zapretilo zabranom najštetnijih dizelaša u desetinama najzagadjenijih gradova. I sama mogućnost uvođenja tih zabrana je ubrzala pad prodaje dizel vozila. Njihov udeo na tržištu je opao s 48 odsto 2015. na oko 39 odsto u 2017.

Ministar saobraćaja Andreas Šojer je rekao da vlada želi da izbegne zabrane saobraćanja.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.