Nemačka obaveštajna služba špijunirala 2.000 ciljeva u Austriji

Izvor: Radio 021, 16.Jun.2018, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka obaveštajna služba špijunirala 2.000 ciljeva u Austriji

Nemačka obaveštajna služba BND špijunira već godinama oko 2.000 "meta" u Austriji, tvrdi bečki nedeljnik "Profil", na osnovu dobijene liste.

Radi se pre svega o faks-priključcima, ali i telefonima i pojedinim mejl adresama, koje je BND pratio od 1999.do 2006. Mete u Austriji su špijunirane iz regiona Pulbah, gde se u Bavarskoj nalazi regionalno sedište BND-a.

Mete su bile, između ostalih, i austrijska ministarstva, pre svega Ministarstvo unutrašnjih poslova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << privrede, ali i spoljnih poslova. Takođe meta špijunaže bile su i međunarodne organizacije, kao što je sedište UN, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), ali i OEBS.

Isto tako BND je prisluškivao i strane novinare, te je na listi bio i faks u agenciji APA, a prisluškivani su i univerziteti, te proizvođači oružja, banke, među kojima je i Nacionalna banka. Na meti BND-a u Austriji bili su brojevi u 75 ambasada u Beču, od SAD, do Irana, preko Libije do Severne Koreje, ali i Izraela i Avganistana.

BND nije želeo da se izjašnjava o listi koju je dobio "Profil" i poručuje samo da nad operativnim aspektima njihovog rada nadležnost imaju samo savezna vlada i tela Bundestaga.

Da je BND u Austriji prisluškivao poznato je od 2015, kada je tadašnja ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner podnela prijavu koja nije dovela do nikakvih rezultata. Državno tužilaštvo je prekinulo istragu, ali kako naglašava ne i potpuno obustavilo slučaj. Aktuelna saznanja mogla bi doprineti da istraga bude nastavljena.

BND je svoje informacije razmenjivao sa američkom službom NSA, koji mu je stavio na raspolaganje i uređaje za prisluškivanje.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.